Vandaag drukste ochtendspits van het jaar met honderden kilometers file

Stond jij vanmorgen ook in de file?

Nog vorige week werd er een filerecord gevestigd voor 2021, maar vandaag is deze alweer verbroken. De ANWB meldt aan NU.nl dat vandaag de drukste ochtendspits van het jaar is tot nu toe.

Drukste ochtendspits

Eindeloze files, traag rijdend verkeer over de snelweg, en maar even snel een belletje naar kantoor dat je later bent? Waarschijnlijk heb je er vanmorgen mee te maken gehad als je tijdens de spits de weg op moest. Een woordvoerder van de ANWB laat aan NU.nl weten dat vandaag de drukste ochtendspits van het jaar was. Met maar liefs 565 kilometer file werd het record van 468 kilometer (28 september) ruimschoots verbroken.

Oorzaken

De woordvoerder legt uit dat dit ‘best opmerkelijk’ is voor een woensdag. Maar er zijn een paar duidelijke redenen aan te wijzen: “Dat komt door de combinatie van wegafsluitingen en het slechte weer. Dan gebeuren er normaliter meer ongelukken.” Op dit moment trekt zoals voorspeld een flink regengebied met venijnige windstoten over het land. Tijdens de ochtendspits had vooral het westen hier last van, maar dit trekt nu richting Oost-Nederland. De files stonden dan ook vooral in het westen van het land. “Het is erg druk op de A15 en A16, doordat de A12 in de richting van Utrecht naar Den Haag is afgesloten.” De A4 en de A6 waren bovendien afgesloten door ongelukken. De langste files stonden onder meer op de A2 (63 kilometer), de A4 (36 kilometer) en de A1 (35 kilometer).

Het kán erger…

Een andere oorzaak van de files is dat iedereen weer goed en wel terug is van vakantie. Bovendien werken steeds meer mensen nu vanaf locatie in plaats van thuis. In de reacties bij NU.nl geven meerdere mensen toch aan nog altijd vanuit huis te werken. Mogelijk zien we met een verdere terugkeer naar kantoor dit jaar nog meer filerecords. Toch kan het nog altijd erger. Het ultieme filerecord stamt namelijk uit 2019. Toen stond er door boerenprotesten in totaal 1136 kilometer file.

Lees ook: Aha! Zo voorkom je continue plaspauzes tijdens een lange autorit

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels, Mikechie Esparagoza