Drukte bij sites voor lootjes en verlanglijstjes

drukte-sites

Heel Nederland gaat weer aan de slag voor komend weekend en volgende week maandag

Volgende week is het Pakjesavond. Nederlanders gaan massaal weer aan de slag met lootjes en verlanglijstjes. Daarvoor zijn meerdere websites gebouwd, waar het deze week weer uitzonderlijk druk is.

Ontwikkelingen van dit jaar

Op de website Lootjestrekken.nl kunnen mensen sinds 2001 online lootjes trekken. Oprichter Arjan Kuiper schetst de huidige ontwikkeling. “Mensen geven iets minder uit aan cadeaus. Het is een apart jaar. Het kwam wat langzamer op gang, maar nu hebben we het druk.”

Ook bij de site Lijstje.nl is het momenteel druk. Daar kunnen mensen niet alleen lijsten maken voor de Sinterklaasperiode, maar ook voor bijvoorbeeld huwelijken. “Het is veel populairder om cadeautjes te geven met Sinterklaas dan met Kerst”, aldus medewerker Joep Grooten.

Onderzoek

Lootjestrekken.nl voert jaarlijks een feestdagenonderzoek uit (een steekproef onder duizend Nederlanders die achttien jaar of ouder zijn). Daaruit blijkt dat mensen dit jaar 14 procent minder aan sinterklaascadeaus uitgeven dan vorig jaar. Het gemiddelde bedrag is gedaald van 133 naar 114 euro. Daarnaast gaf 34 procent van de respondenten aan dat ze cadeaus voornamelijk in fysieke winkels kopen. Vorig jaar deed 32 procent dat. Ook het budget voor een lootje ligt dit jaar lager dan vorig jaar. In 2021 was het gemiddelde budget namelijk 23 euro, terwijl dat nu 21 euro is.

Eerder vieren

Veel mensen vieren Sinterklaas al in het weekend voor 5 december, aldus Kuiper. Uit data van de site blijkt dat slechts 12 procent het op de dag zelf viert. Op zaterdag 3 december vier 31 procent het, op zondag 4 december 29 procent. Ook bij Mijnverlanglijst.nl ziet men dat de weekenddagen voor Pakjesavond het populairst zullen zijn voor de viering.

Populairste cadeaus

NU.nl vroeg de eigenaren van de drie websites wat dit jaar de populairste cadeaus zijn. Bij Lootjestrekken.nl blijken kookboeken en thrillers bovenaan de lijst te staan. Bij Lijstje.nl zijn vooral kinderboeken populair, terwijl er bij Mijnverlanglijst.nl juist het meest om parfum wordt gevraagd.

Lees ook: Meeste sinterklaascomités kiezen voor roetveegpieten

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay