Drukte in ov en op de weg bijna op hetzelfde niveau als drie jaar geleden

drukte

We gaan weer massaal de weg op

Sinds kort zijn de laatste coronamaatregelen verdwenen. Daardoor lijkt het aantal reizigers weer op hetzelfde niveau te komen als in 2019, voor de coronacrisis. Volgens de ANWB en de NS is het zowel op het spoor als op de weg weer ouderwets druk.

Vooral op dinsdag en donderdag

Een ANWB-woordvoerder vertelde aan NU.nl dat het aantal files en de drukte op de weg de afgelopen weken fors is toegenomen. Op sommige dagen is het zelfs alweer net zo druk als drie jaar geleden, toen we nog niet massaal thuis moesten blijven. “Met name op dinsdag en donderdag is het druk op de weg. Dat lijken populaire dagen om op kantoor te werken”, aldus de woordvoerder. Het loslaten van de laatste coronamaatregelen, waaronder de regel voor het thuiswerken, is daar waarschijnlijk de hoofdoorzaak van. Er zijn ook meer files zonder duidelijke oorzaak (er is dan bijvoorbeeld geen ongeluk gebeurd). “Die zijn simpelweg het gevolg van een groter verkeersaanbod”, aldus de woordvoerder.

Geen maatregelen meer

Ook op het spoor wordt het weer steeds een beetje drukker. Volgens een woordvoerder van de NS is het loslaten van de coronamaatregelen daar de reden voor. Mensen hoeven sinds kort ook geen mondkapjes meer op in het ov, wat bij zou kunnen dragen aan de grotere hoeveelheid reizigers. Daarnaast wordt het mooie weer van een paar weken geleden als een van de oorzaken gezien. Vorig weekend was het voor het eerst al zover: toen werd het ‘oude’ niveau uit 2019 gehaald. Dat is voor het eerst sinds de maatregelen voor het ov begonnen.

Vooral recreatief

De NS heeft zelf onderzoek gedaan naar de stijgende reizigersaantallen. Zij concluderen dat de drukte vooral in de weekenden te zien is en dat het om ‘recreatieve reizigers’ gaat. Mensen maken dan reisjes die “niet door de baas vergoed worden”, aldus de NS (bijvoorbeeld een bezoekje aan familieleden). Volgens hen zijn de steeds hogere brandstofprijzen een reden waarom veel mensen met het ov gaan. Vooral voor recreatieve reizen laat men de auto dan dus staan. De ANWB zegt dat zij nog geen effecten van de hoge brandstofprijzen zien.

Lees ook: Hierdoor schrik je in de trein altijd nét voor het eindstation wakker

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay