Dubbel zoveel zakkenrollers gemeld als vorig jaar

Met de lockdown voorbij, zien zakkenrollers hun kans weer schoon

We genieten weer volop van al het moois dat er buitenshuis te doen is: terrasjes, winkelen, kroegen en clubs, concerten en festivals. Maar al deze activiteiten trekken ook een minder welkome groep gasten aan. Het aantal meldingen van zakkenrollerij is dit jaar namelijk al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, meldt de politie.

Zakkenrollers

Je let twee tellen niet op, en plots is je telefoon of je portemonnee verdwenen. Ontzettend frustrerend natuurlijk, en uit cijfers van de politie blijkt dat het steeds vaker voorkomt. Tot en met mei dit jaar noteerde de politie namelijk meer dan dubbel het aantal zakkenrollers als in dezelfde periode vorig jaar. Dit jaar waren er bijna 3.700 gevallen, en vorig jaar ging het om 1.600 keer in de periode van 1 januari tot en met eind mei.

Invloed corona

De politie wijt de hoge stijging aan het loslaten van de coronamaatregelen. “Als er geen mensen op straat zijn en er 1,5 meter afstand moet worden gehouden, valt er weinig te zakkenrollen. Met het loslaten van de maatregelen neemt het aantal gevallen van zakkenrollerij weer toe”, laat de dienst weten.

Overigens ligt het aantal diefstallen nog wel lager dan over dezelfde periode in 2019, voor de coronacrisis. Toen waren er in de periode tot en met eind mei ruim 5.200 meldingen van zakkenrollers.

Verschillen door het land

Niet in heel Nederland zijn dezelfde stijgingen te zien. In de provincie Groningen is het aantal zelfs bijna verviervoudigd. Limburg en Noord-Holland hebben te maken met een verdrievoudiging. In sommige steden gaat het ook hard: Breda, Maastricht en Groningen zagen een vervijfvoudiging van het aantal diefstallen. Maar in deze steden liggen de totalen nog op of zelfs onder het niveau van 2019. Amsterdam scoort ten slotte erg hoog: bijna één op de drie diefstallen vond plaats in onze hoofdstad.

Lees ook: Politie ziet zorgwekkende stijging van ge-3D-printe vuurwapens

Bron: NU.nl | Beeld: iStock