Durf te vragen: gaat het op sinterklaasavond sneeuwen?

sneeuwen

Of wordt het een avond zonder speciale weersomstandigheden?

Begin van de week schreven we er al over: het wordt de komende dag behoorlijk koud. Ook sinterklaasavond belooft best wel fris te worden. De grote vraag is nu: gaat het die avond ook sneeuwen? Als we Johnny Willemsen van het AD mogen geloven, is die kans zeker aanwezig. 

Koude wind

Vanaf vandaag is het al behoorlijk koud buiten en van de gevoelstemperatuur worden we ook niet bepaald warm. Dat wordt veroorzaakt door een stevige (noord)oostenwind, aldus Willemsen. “’s Nachts vriest het weliswaar, maar overdag is het gewoon 3 graden. Al voelt het door die wind alsof het 0 graden of kouder is. Dat begint vrijdag al en blijft zeker het hele weekend zo.” Tijd voor de dikke truien dus!

Al lang geen sneeuw meer gehad

Hoewel het misschien wel zo voelt, sneeuwt het in december niet vaak in Nederland. In 2010 lag er voor het laatst een dik pak sneeuw in die maand. “Eigenlijk waren alle decembermaanden daarna zacht. Af en toe viel er wel sneeuw, maar dat was meer uitzondering dan regel. Afgelopen jaren waren de decembermaanden zelfs een graad warmer dan gemiddeld”, aldus Willemsen. Dit jaar begint de maand december kouder dan eerder jaren, maar dat is geen garantie voor sneeuw.

Wel of geen wit pak?

Want hoe zit dat nou: kunnen we op sinterklaasavond een dik pak verwachten? “In de Ardennen of Zuid-Limburg kan er sneeuw vallen. Er zijn scenario’s waarin dat mogelijk is”, zegt Willemsen. Dat klinkt veelbelovend, maar juich niet te vroeg. “De sneeuw zal niet blijven liggen. Het gaat dan vooral om natte sneeuw. Een witte wereld hoeven we de komende tijd niet te verwachten in Nederland.” Helaas… Ook een witte Kerst is niet heel waarschijnlijk. “Die kans is vooralsnog statisch en ligt op 7 procent. Wat betreft de Elfstedentocht: de kou van de komende dagen levert geen vorst op. Daarvoor moet het echt langer vriezen.”

Lees ook: De geschiedenis van de chocoladeletter

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Damian McCoig