Dus toch: Groningse gaskraan gaat verder dicht

gaskraan

Volgend najaar moet de gaskraan helemaal dichtgedraaid zijn

De gaskraan in Groningen wordt binnenkort weer verder dichtgedraaid. Per 1 oktober, wanneer het nieuwe gasjaar begint, wordt het Groningenveld op ‘waakvlam’ gezet. Dat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas gewonnen zal worden. Ondanks het tekort aan gas door de oorlog in Oekraïne, moet de gaskraan volgend jaar helemaal dichtgedraaid zijn.

Nieuw gasjaar

Aanstaande zaterdag, op 1 oktober, begint het nieuwe gasjaar. Zoals beloofd wordt de gaswinning in Groningen vanaf dan verder afgebouwd. Waar dit jaar nog 4,5 miljard kuub gas uit de Groningse grond mocht worden gehaald, mag dit komend jaar maximaal 2,8 miljard kuub zijn.

Gaskraan dicht

Het zou ook het laatste jaar kunnen zijn dat er gas in Groningen wordt gewonnen. Volgens de plannen van het kabinet moet volgend najaar, en uiterlijk in 2024, de gaskraan helemaal zijn dichtgedraaid. Dit is echter een plan, geen belofte. Volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief moet de geopolitieke situatie het dichtdraaien van de gaskranen wel toelaten. Daarmee doelt hij op de situatie in Oekraïne en het tekort aan gas als gevolg daarvan.

Niet veilig

Door de sancties tegen Rusland zijn de energieprijzen de afgelopen maanden flink gestegen. Er klonken dan ook geluiden om juist meer gas uit Groningen te halen, om de tekorten te compenseren. Toch blijft het streven om de gaswinning in Groningen te stoppen. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen is het niet veilig om meer gas uit de bodem te halen. De provincie Groningen kampt nog altijd met aardbevingen. Zo was er afgelopen zaterdag bij Uithuizermeeden nog een aardbeving met een kracht van 2,7 op de schaal van richter.

Lees ook: 8 simpele manieren waarop je energie en stroom kunt besparen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Kwon Junho