EBU blijft achter beslissing diskwalificatie Joost Klein staan

Joost Klein

‘Een duidelijke overtreding van de wedstrijdregels’

De European Broadcasting Union (EBU) heeft haar statement over de diskwalificatie van Joost Klein uitgebreid. De organisatie van het Eurovisie Songfestival blijft achter de keuze staan om Joost te diskwalificeren. 

Statement EBU

De organisatie schrijft dat het gedrag van Joost een duidelijke overtreding van de wedstrijdregels was, die zijn opgesteld om een veilige werkomgeving voor het personeel te waarborgen. Volgens de organisatie kwam de beslissing om Joost te diskwalificeren na een ‘grondig intern onderzoek’ dat werd gesteund door het bestuur en het vaste adviesorgaan. ‘Gezien de omstandigheden en het feit dat de zaak van de politie binnenkort aan de officier van justitie wordt overhandigd’, was het volgens de organisatie niet gepast om Joost nog langer mee te laten doen aan de finale.

“De versie van de gebeurtenissen zoals die in sommige publieke reacties en op social media is gepresenteerd komt niet overeen met de verklaringen van medewerkers en getuigen die met ons en met de Zweedse politie zijn gedeeld”, aldus de EBU. Voor nu wil de organisatie verder niets kwijt over de diskwalificatie van Joost Klein, vanwege het lopende juridische proces.

AVROTROS

Mede names de AVROTROS heeft de NPO bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie van Joost. Volgens de omroep maakte Joost een ‘dreigende beweging’ naar de cameravrouw, nadat hij herhaaldelijk heeft aangegeven niet gefilmd te willen worden en hier geen gehoor aan werd gegeven. Hij zou de cameravrouw hierbij niet hebben aangeraakt. “AVROTROS vindt de maatregel heel zwaar en disproportioneel. We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding met dit incident”, aldus de AVROTROS.

Lees ook: Team Joost Klein laat van zich horen na diskwalificatie Songfestival

Bron: RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld