Economie diep in de put: hoge inflatie, toenemende armoede en groei remt

armoede

‘Ik heb dit nog nooit eerder gezien. Het zijn dramatische cijfers’, aldus de CPB-directeur

Vandaag publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) de zogenaamde ‘augustusraming’. Dit is een belangrijk moment, want deze cijfers vormen voor het kabinet het startpunt voor de koopkrachtonderhandelingen. Maar dat wordt nog pittig, want de cijfers zijn bijzonder somber.

Sombere cijfers

Vanochtend maakte het CPB de cijfers bekend. Hierbij deelde de instelling: “De Nederlandse economie is sterk uit de coronacrisis gekomen, maar het beeld is aan het kantelen.” Sinds de jaren ’90 was het beeld niet zo somber, aldus het CPB. “Ik heb dit nog nooit eerder gezien. Het zijn dramatische cijfers”, vertelt CPB-directeur Pieter Hasekamp. “Zeker voor de mensen die het al moeilijk hebben en straks hun energierekening niet meer kunnen betalen”, legt hij uit.

Hoewel de Nederlandse economie vorig jaar flink groeide en we ook dit jaar met een plus van ongeveer 4,6 procent uitkomen, is dat beeld volgend jaar anders. Dan remt de groei namelijk flink af. Het CPB verwacht dat we dan net boven de 1 procent uitkomen.

Hoge inflatie maar geen hoge lonen

Ook speelt de hoge inflatie mee bij de sombere cijfers. Die haalt dit jaar bijna de 10 procent. Volgend jaar wordt daar nog eens 4,3 procent bij verwacht. De lonen stijgen echter niet zo hard mee. Hierdoor daalt de koopkracht dit jaar met 6,8 procent.

NU.nl vergelijkt de situatie met januari, toen de coalitipartijen hun akkoord presenteerden. Toen gingen zij nog uit van een inflatie van 1,8 procent. Alle koopkrachtplannen die toen op tafel lagen, zijn nu dus al achterhaald.

Stijging armoede treft kinderen het zwaarst

Voor het eerst heeft het CPB ook gekeken naar de ontwikkeling van armoede. Je leeft volgens de definitie onder de armoedegrens wanneer je niet meer genoeg geld hebt om aan je basisbehoeften te voldoen. Met de stijgende prijzen en hoge inflatie worden die basisbehoeften logischerwijs steeds duurder.

Volgend jaar stijgt het aantal mensen die in armoede leven waarschijnlijk tot 7,6 procent. Kinderen worden zwaarder getroffen dan volwassenen: van hen stijgt het percentage dat in armoede leeft tot 9,5 procent.

Lees ook: Inflatiecijfers: waarom zijn er twee verschillende percentages?

Bron: NU.nl, NOS | Beeld: Pro Shots