Eén op de vijf zorgmedewerkers vermijdt zelf zorg

zorgmedewerkers

Ze vrezen dat de kosten van een behandeling te hoog zijn

Uit onderzoek van belangenbehartiger Stichting IZZ onder 2640 zorgprofessionals blijkt dat één op de vijf zorgmedewerkers zorg vermijdt. Ze zijn bang voor de kosten van een behandeling.

Hoge werkdruk en emotioneel heftig 

In het onderzoek komt ook naar voren dat zes op de tien zorgmedewerkers overwegen de zorg te verlaten, omdat ze er niet rond van kunnen komen. Eerder werden de hoge werkdruk en administratieve rompslomp als redenen genoemd om weg te gaan. Van de zorgmedewerkers vindt 69 procent het werk ook fysiek zwaar en 84 procent emotioneel heftig.

Hoogrisicoberoep

Iets meer dan de helft van de ondervraagden denkt ook meer zorg als fysiotherapie en mentale ondersteuning nodig te hebben dan mensen met andere banen. Daar komen de zorgen om de financiën nog bovenop.

“Zorgmedewerkers hebben een vitaal beroep met een hoog risico en vallen daarmee in de categorie ‘hoogrisicoberoep'”, waarschuwt Roland Kip, directeur Stichting IZZ. Hij vindt het ‘verontrustend’ als juist mensen uit de zorg gaan bezuinigen op hun gezondheid. Dit is namelijk niet alleen slecht voor henzelf, maar ook voor de al met personeelstekorten kampende zorg.

Compensatie

“In andere publieke functies worden hoge arbeidsrisico’s ook afgedekt door de overheid”, zegt Kip. Volgens hem is het een goed idee om compensatie van het verplichte eigen risico voor zorgmedewerkers te geven, ‘zodat ze beter beschermd zijn als ze ziek worden en uitvallen’.

Lees ook: Gezondheidsfondsen samen tegen roken met ‘Doei tabaksindustrie’ campagne

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels