De eerste dag van Rutte-IV: dit is de planning voor het nieuwe kabinet

nieuw kabinet

Het nieuwe kabinet trapt vandaag af

Na een afgetreden kabinet Rutte-III en een recordlange formatie, is het vandaag dan eindelijk zo ver. Het nieuwe kabinet wordt gepresenteerd met daarbij ook het traditionele fotomoment op het bordes. Maar naast die foto staat er vandaag nog veel meer te gebeuren. Wij zetten het voor je op een rijtje.

Ceremonieel

De eerste dag van een nieuw kabinet staat altijd in het teken van allerlei ceremonies. Natuurlijk moet het kabinet beëdigd worden en staan er allerlei belangrijke overdrachten op het programma. Wel zijn er vandaag een paar kleine afwijkingen van de tradities. Zo is D66-leider Sigrid Kaag afwezig vanwege haar positieve coronatest, en moet er weer anderhalve meter afstand worden gehouden. Daarom vinden de beëdiging en het fotomoment niet plaats bij Huis Ten Bosch.

11.00 – Beëdiging

Allereerst staat deze ochtend de beëdiging van het nieuwe kabinet op de planning. Hierbij staan alle ministers in een rij tegenover het staatshoofd – koning Willem-Alexander. Vervolgens wordt de tekst van de eed of de belofte voorgelezen, waarop elke minister naar voren stapt. Zij beantwoorden dit vervolgens met “zo waarlijk helpe mij God almachtig” óf met “dat verklaar en beloof ik”. Dit mag overigens ook in het Fries. Voor Sigrid Kaag vindt de beëdiging vandaag digitaal plaats. Ministers die nu al demissionair minister zijn hoeven niet opnieuw beëdigd te worden. Vervolgens gaat deze ceremonie opnieuw voor de staatssecretarissen.

12.00 – Fotomoment met de koning

Vervolgens is daar het bekende fotomoment op de bordestrappen. Dit keer dus bij paleis Noordeinde. Het bordes is daar groter, en er moeten dit keer maar liefst twintig ministers gezamenlijk op de foto met de koning. Voor het fotomoment kleden alle aanwezigen zich overigens eerst nog om. Voor de beëdiging geldt namelijk een striktere dress code dan de bordesfoto.

Tot 16.00 – Overdrachten

Vervolgens vindt er een flinke logistieke puzzel plaats. Alle ministers moeten namelijk naar hun ministerie, waar zij door hun voorgangers worden opgewacht. Sommige huidige ministers moeten echter ook bij hun oude post hun opvolgers opwachten.

16.00 – Eerste ministerraad

Daarna komt vandaag voor het eerst de ministerraad bij elkaar. Dit is vandaag ook voor de pers een bijzondere dag. De eerste ministerraad is namelijk de enige keer dat zij aan het begin foto’s mogen maken en mogen filmen.

20.30 – Live kennismaking

Vervolgens wordt via verschillende media de kans gegeven om de nieuwe ministers en staatssecretarissen te leren kennen. Zowel via NPO 1 als NPO Radio 1 worden interviews gehouden met de verschillende mensen van Rutte-IV.

En verder?

De rest van de week staat natuurlijk nog in het teken van inwerken. In de Tweede Kamer vinden voorlopig geen debatten plaats, maar wel is er vrijdag een ministerraad. Die zal in het teken staan van de regeringsverklaring. Volgende week dinsdag zal premier Rutte de regeringsverklaring voorlezen, waar de dag erna over gedebatteerd wordt. En daarna kan het nieuwe kabinet écht los.

Lees ook: Regeerakkoord is gepresenteerd: dit verwachten we van Rutte-IV

Bron: NOS | Beeld: Brunopress