Eerste hulp bij geldzaken: zo vind je een goed financieel adviseur

financieel adviseur

Dit is waar je op moet letten als je een hulp inschakelt voor je financiën

Geldzaken zijn niet altijd even makkelijk. Toeslag hier, belasting daar, en wat betekenen al die verschillende cijfertjes op je salarisstrook nu eigenlijk? Het kan dan lonen om een financieel adviseur of budgetcoach in te schakelen. Maar hoe weet je nu zeker dat je je geldzaken deelt met een betrouwbaar persoon? We delen een aantal tips.

Wanneer heb je een financieel adviseur nodig?

Website Real Simple is in gesprek gegaan met verschillende financieel experts. Auteur en expert Stephanie O’Connell legt uit dat ze vooral bij grote veranderingen aanraadt om een adviseur in de arm te nemen. Denk aan grote stappen zoals een huwelijk of het kopen van een huis. Maar ook in moeilijke situaties, zoals een scheiding of overlijden, kan een adviseur de last op je schouders verlichten.

“Er zijn veel manieren om de boel te optimaliseren in dit soort situaties”, deelt O’Connell. “Op het kruispunt van wetten, financiën, vermogen, en belastingen heb je wel echt een bepaald niveau van kennis nodig.” Maar ook als je niet op zo’n kruispunt staat, kan het helpen om hulp in te schakelen. Je kunt zelf het beste aanvoelen wanneer je hulp nodig hebt.

Betrouwbaar advies

Goed, dus stel dat je een financieel planner, adviseur, of een budgetcoach wilt inschakelen. Waar moet je dan op letten? Over het algemeen kun je bij je gemeente aankloppen voor betrouwbare financiële experts. Deze mensen zijn goed opgeleid om je te helpen bij eventuele financiële problemen. Ook kun je via Google op zoek gaan naar bijvoorbeeld een budgetcoach in je omgeving. Check dan altijd goed wat voor recensies verschillende adviseurs hebben. Punten om op te letten zijn onder meer:

  • Je wilt een adviseur die je vertrouwt, en die de menselijke maat niet vergeet. Een goede match is net zo belangrijk als financiële kennis.
  • Ga na wat voor diploma’s of papieren een adviseur of coach heeft.
  • Bedenk hoe vaak je met je adviseur wilt afspreken – dit verschilt van persoon tot persoon.
  • Ga na hoe je adviseur zelf geld verdient: moeten ze je bijvoorbeeld bepaalde dingen verkopen om daar een percentage van te krijgen?

Geen adviseur

En ten slotte is een belangrijke tip: denk goed na óf je wel een financieel adviseur nodig hebt. “Als je net een beetje begint met echt op je geld letten, focus dan op de dingen die je zelf kunt aanpakken”, deelt O’Connell. Je kúnt dan een adviseur in de arm nemen om meer financiële kennis op te doen, maar het is niet direct nodig. Op deze manier ben je namelijk al heel goed bezig.

Kenneth Lin, oprichter van een kredietbedrijf, sluit zich hierbij aan. “Als je er zelf de tijd in steekt om je in te lezen, je pensioen op orde hebt, en je op schema ligt voor je spaardoelen: dan kun je het mogelijk ook gewoon zelf al aan!”

Lees ook: Het leven wordt duurder: 16 praktische tips om elke dag geld te besparen

Bron: Real Simple | Beeld: Unsplash, Micheile Dotcom