Tevredenheid na eerste nacht met coronapas, maar ook woede en onbegrip

coronapas

Niet alle plekken controleerden op de pas

Gisteren was het dan zover: de coronapas werd geïntroduceerd. Hiermee kunnen mensen die negatief waren getest of volledig zijn ingeënt het normale leven weer oppakken, met alle leuks van dien: gezellig uit eten, dansen in een discotheek en lekker naar theater of bioscoop. En dat alles zonder de anderhalve meter. Hoewel de sfeer over het algemeen gezellig bleef, had niet iedereen evenveel begrip voor de pas.

Coronapas maakt het mogelijk

Voor het eerst werd de coronapas gebruikt als toegangsbewijs voor verschillende gelegenheden. Van kroeg tot club en van bioscoop tot restaurant: bij de deur kon je op veel plekken een controle verwachten. De NOS schrijft dat dit op de meeste plekken zonder problemen ging. “Dat heeft met drie dingen te maken: in alle steden is er vooraf goed overlegd met de horeca, door het mooie weer bleven veel mensen in de buitenlucht en in de meeste gemeenten stelden boa’s zich terughoudend op”, vertelt voorzitter Frank Kuin van de Boa Bond bij Nieuwsuur.

Dansen en sjansen

Ook in de nachtclubs overheerste vooral blijdschap: na anderhalf jaar mochten zij de deuren weer openen. Hoewel die deuren om middernacht net zo hard weer dicht moesten, kon dat de pret niet drukken. Zalen voor concerten en theater mochten bovendien weer tot driekwart van hun capaciteit gebruiken, en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Het coronatoegangsbewijs werd daarbij voor lief genomen.

Boos

Toch wordt niet overal even enthousiast gereageerd op de coronapas. Bij de NOS vertelt een horecamedewerkster uit Utrecht dat zij met verschillende woedende klanten te maken heeft gehad. “In het eerste uur dat we open waren, had ik al direct vier keer ruzie met klanten, inmiddels nog een stuk meer. Een man werd meteen woest toen we om de code vroegen. Hij schreeuwde dat we discrimineerden.” Ook weigerden sommige gelegenheden te controleren op de coronapas. Zo werd het Nijmeegse restaurant Moeke gesloten omdat boa’s ontdekten dat zij weigerden controles uit te voeren. Het restaurant vecht de sluiting aan en staat vandaag met een kort geding voor de rechter.

Lees ook: Tuincentra en woonwinkels vrezen voor coronapas door eigen horeca

Bron: NOS | Beeld: Brunopress