Eerste Nederlandse bedrijf stelt vaccinatieplicht in voor werknemers

vaccinatieplicht

Een moet de eerste zijn…

We zagen het in andere landen al voorbijkomen, maar nu is er ook een eerste bedrijf in Nederland dat vaccinatie verplicht maakt voor haar werknemers. Leaseplan eist namelijk dat al hun medewerkers een coronavaccin nemen, willen zij op kantoor kunnen werken. 

Nieuwe normaal

“Het nieuwe normaal is terug naar normaal”, zo meldt Leaseplan. Het bedrijf is het eerste bedrijf in ons land dat vaccinatie verplicht stelt. De vaccinatieplicht geldt voor iedere medewerker die op kantoor wil werken. Zodra het thuiswerken niet meer als advies geldt, worden alle medewerkers weer op kantoor verwacht. Het leasebedrijf wil juist terug naar het ‘oude normaal’, waar iedereen nog op kantoor komt. Volgens hen zorgt dit voor ‘een gevoel van saamhorigheid’, vertelt het bedrijf aan het FD.

Controleren

Echter geeft Leaseplan wel aan dat ze niet gaan controleren of iemand ook daadwerkelijk is gevaccineerd. Ook is niet duidelijk of de vaccinatieplicht juridisch gezien wel legaal is in Nederland. Het bedrijf telt wereldwijd zo’n 8.000 medewerkers, waarvan er ruim duizend in Nederland werken.

Reactie

Vakbond FNV heeft geschokt en woedend gereageerd op de bekendmaking van de leasemaatschappij. De vakbond is naar eigen zeggen in ‘alle staten’, zo laat vicevoorzitter Kitty Jong weten aan het FD: „Werkgevers mogen geen misbruik van hun machtspositie maken door werknemers, direct of indirect, tot vaccinatie te dwingen. Het coronavaccin is een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen corona, maar het is niet aan hen om hierover te beslissen. Het druist in tegen twee grondrechten: het recht op privacy en de lichamelijke integriteit. Als een democratisch gekozen regering met instemming van de Kamer kiest voor een vaccinatieplicht, dan is dit één ding. Maar als een werkgever het recht neemt om werknemers te verplichten, is dat van een verwerpelijke orde”, zo stelt de vakbond.

Lees ook: Vaccinatie voor corona werkt niet bij mensen met afweerproblemen

Bron: Metronieuws | Beeld: Pexels, Twitter