Eerste nieuwe zorgpremie bekend: basispolis 3,25 euro duurder

zorgpremie

Op jaarbasis is dit een stijging van 39 euro

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat zorgverzekeraars de nieuwe premies bekend maken. Zorgverzekeraar DSW heeft de nieuwe zorgpremie vandaag traditiegetrouw als allereerste bekendgemaakt. Andere verzekeraars volgen meestal met een vergelijkbare prijsstijging. 

Stijging

DSW verhoogt de maandelijkse premie voor de basisverzekering volgend jaar met 3,25 euro. Op jaarbasis gaan verzekerden dus 39 euro extra betalen. Volgens de verzekeraar is deze stijging nodig om de kosten te kunnen dekken. Aanvankelijk zou de premie namelijk nog duurder zijn. Vanwege de gestegen personeelskosten in de zorg en duurdere medicijnen zou de premie eigenlijk 7,50 euro per maand moeten stijgen. Die stijging kan gedrukt worden omdat verzekeraars de coronakosten van de staat vergoed krijgen.

Voorspelling kabinet

De prijsstijging van de basispremie ligt in lijn met wat het kabinet voorspelde op Prinsjesdag. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwachtte een gemiddelde stijging van 31 euro per maand. Wat dat betreft zit zorgverzekeraar DSW aan de hoge kant, maar wellicht komen de prijzen van andere aanbieders wel meer in de buurt. De belangrijkste reden die het ministerie aandraagt zijn de stijgende zorgkosten. Die kosten liggen naar schatting in 2022 2 miljard euro hoger dan een jaar eerder.

Overstappen

De komende weken zullen we nog veel meer nieuwe premies voorbij zien komen. Uiterlijk 12 november moeten alle verzekeraars de prijzen bekend hebben gemaakt. Daarna hebben consumenten anderhalve maand de tijd om te beslissen of ze wel of niet overstappen naar een andere verzekeraar. Wil je overstappen? Dan moet je uiterlijk 31 december je huidige verzekering opzeggen. Daarna heb je nog een hele maand om een nieuwe verzekeraar te kiezen. Doe je dat voor 1 februari, dan ben je met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd. Genoeg tijd om een weloverwogen besluit te nemen dus!

Lees ook: Slecht nieuws: koffie wordt duurder en minder lekker

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere