Efteling krijgt dwangsom opgelegd vanwege te hoge bezoekersaantallen

dwangsom

Het zorgt voor te veel verkeer en uitstoot

De stikstofproblematiek in ons land is de laatste tijd vaak in het nieuws. Ook de Efteling krijgt ermee te maken. Hoe meer bezoekers het park ontvangt, hoe meer verkeer en dus stikstofuitstoot dat oplevert. Het attractiepark heeft nu een dwangsom opgelegd gekregen, omdat ze drie jaar lang meer dan het maximum aantal bezoekers heeft ontvangen.

Maximaal vijf miljoen

De Efteling mag maximaal vijf miljoen bezoekers per jaar ontvangen. Dat getal werd in 2016 al vastgelegd in de natuurvergunning, die nog altijd van kracht is. Hoe meer mensen er immers naar de Efteling reizen, hoe meer verkeer en dus meer stikstofuitstoot dat oplevert. Dat is nadelig voor de omliggende natuurgebieden, de Loonse en Drunense Duinen.

Drie jaar te veel

Voor de coronaperiode ging het attractiepark drie jaar lang over de grens van het maximum aantal bezoekers heen. Daar stonden toen geen consequenties op, maar die volgen nu alsnog. Omwonenden van de Efteling vonden het niet kunnen dat het attractiepark telkens de grens overschreed. Daarom zijn ze eerder dit jaar naar de rechter gestapt. Ze wilden dat de natuurvergunning werd gehandhaafd.

Met succes, want inmiddels heeft de Efteling een dwangsom opgelegd gekregen van de provincie Noord-Brabant. De dwangsom houdt in dat de Efteling voor elke persoon boven de vijf miljoen bezoekers twintig euro moet betalen. In 2017 had het attractiepark 5,18 miljoen bezoekers, in 2018 5,35 miljoen en in 2019 5,26 miljoen.

Geen zorgen

Volgens de persvoorlichter kan de Efteling zich die dwangsom veroorloven. “Het park zal zeker niet dichtgaan.” Hij vermeldt er ook bij dat de Efteling gewoon zal betalen als het zover komt. Voor het jaar 2022 zijn er ook geen zorgen, omdat wordt verwacht dat de grens van vijf miljoen bezoekers niet eens wordt gehaald. Daar zijn twee redenen voor: de coronamaatregelen en een nieuwe rekenmethode.

Nieuwe manier van tellen

Het park telde altijd alle bezoekers, ook verblijfsgasten. Die komen echter maar één keer met de auto langs en zorgen dus voor minder stikstofuitstoot. Inmiddels hebben ze de telling aangepast en komen ze dus op een lager aantal uit. Daarnaast is een grote uitbreiding van het park goedgekeurd, waardoor de grens opschuift en ze in de toekomst tot wel zeven miljoen bezoekers per jaar mogen ontvangen.

Lees ook: Jeroen Dijsselbloem is de nieuwe burgemeester van Eindhoven

Bron: METRO Nieuws | Beeld: Unsplash, Daan Schrikker