Waarschuwing: eikenprocessierups extra gevaarlijk voor honden

De eikenprocessierups is dit jaar extra gevaarlijk voor je viervoeter

Trek jij regelmatig met je hond het bos in? Let dan de komende tijd extra goed op. We krijgen – net als vorig jaar – weer te maken met de eikenprocessierups. Deze rups zit echter niet alleen in de bomen, maar kruipt deze zomer ook vanuit de grond omhoog. En je raadt het al: je trouwe viervoeter kan er hierdoor gemakkelijk bij. 

“Eén lik kan fataal zijn”

Aan het AD legt eikenprocessierupsexpert Silvia Hellingman uit dat hondeneigenaren alert moeten zijn. Volgens de expert zijn de rupsen tussen het onkruid enorm gevaarlijk voor honden, voornamelijk omdat de rupsen helemaal niet goed zichtbaar zijn. Volgens Hellingman kan één lik aan een eikenprocessierups fataal zijn voor je viervoeter. De rups krijgt namelijk zo’n honderdduizend brandhaartjes, die zich in de huid boren. Krijgt een hond deze haartjes op z’n tong? Dan ontstaat er in sommige gevallen een flinke bloedwond.

Opnieuw last van eikenprocessierups

Afgelopen jaar zaten er processierupsen in 55 procent van de eikenbomen. Dit jaar in zo’n 33 procent van de eiken, legt Hellingman uit. Een flink verschil, maar daarom niet minder gevaarlijk. Veel rupsen kropen vorig jaar de grond in en komen nu weer bovengronds. Hellingman sluit hierom het risico op overlast van de processierups nog niet uit. Wanneer het flink blijft waaien en stormen, worden rupsen uit de bomen gewaaid. De rupsen komen hierdoor dichter in de buurt bij mensen en honden. Opletten, dus!

Lees ook: Je kat kan urenlang boos op je blijven nadat je dit doet

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash