Einde avondklok lijkt in zicht, ook versoepelingen terrassen en winkels

einde avondklok

Het kabinet staat positiever tegenover versoepelingen

Uit het Catshuisoverleg van afgelopen weekend blijkt dat het kabinet momenteel positiever tegenover versoepelingen staat. Zo lijkt het erop dat per 28 april de avondklok wordt afgeschaft, zoals ook genoemd staat in de eerste stap van het openingsplan.

Einde avondklok

Onder bepaalde voorwaarden kan de eerste stap van het openingsplan op 28 april tóch doorgaan. Eerder nog leek het erop dat de versoepelingen uitgesteld zouden worden. “De geluiden zijn na het Catshuisoverleg iets positiever geworden over wat er per 28 april mogelijk is,” weet politiek verslaggever Fons Lambie te vertellen aan RTL Nieuws. “De verwachting is nu dat de avondklok kan worden afgeschaft. De andere drie maatregelen kunnen versoepeld worden, maar wel onder een aantal voorwaarden.”

Winkels en terrassen

Volgens het openingsplan zouden winkels en terrassen ook weer openen op 28 april. Dat gebeurt dan wel onder voorwaarden. “Denk bijvoorbeeld aan een maximaal aantal bezoekers per winkel of een beperking van tijdstippen voor terrassen.” Hoe het er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. “Dergelijke voorwaarden en beperkingen worden nu de komende dagen uitgewerkt.”

Onder voorbehoud

Lambie waarschuwt wel dat er tijdens de vergaderingen maandag en dinsdag nog veel kan gebeuren. “Let wel: dit is de huidige stand van zaken, het is nog onder voorbehoud, dus het is nog niet definitief.” Dinsdagavond geven Rutte en De Jonge naar verwachting weer een persconferentie. Daarin laten zij weten wat het uiteindelijke besluit is over de avondklok, winkels en terrassen.

Hoopvolle geluiden

“Vanuit het Catshuis klinken toch voorzichtig hoopvolle geluiden”, vertelt Lambie. “Het totaalbeeld, hoe het nu gaat met het coronavirus, is iets positiever en biedt iets meer ruimte. Het gaat dan niet alleen over het aantal ic-opnames, de nieuwe ziekenhuisopnames, maar ook over het aantal gevaccineerden in ons land.”

Lees ook: Opgelet: valse e-mail met uitnodiging voor coronavaccinatie in omloop

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels