Einde hondenbelasting in Nederland in zicht: ‘Meerderheid Kamer is voor afschaffing’

hondenbelasting

Nu moet je in sommige gemeenten nog hondenbelasting betalen, maar daar komt misschien een einde aan

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor de afschaffing van de hondentax. Dit meldt RTL Nieuws na een rondje langs alle kamerleden. Aanleiding van het kamerdebat over de hondenbelasting is een burgerinitiatief waarvoor duizenden handtekeningen zijn verzameld.

Oneerlijk

Volgens de initiatiefnemers wordt het geïnde geld helemaal niet uitgegeven aan het opruimen van hondenpoep of andere zaken die met hondenbezit te maken hebben. De belasting zou vooral worden gebruikt om financiële gaten te dichten. Mocht er een tekort zijn in de begroting, stellen ze, dan kan de gemeente dat geld op deze manier mooi weghalen bij hondenbezitters. Oneerlijk en willekeurig, aldus de tegenstanders van de zogenaamde ’teckeltax’.

In veel gemeenten al afgeschaft

Bovendien betaal je in de ene gemeente wel hondenbelasting en in de andere niet. En het aantal plekken waar het nog wel bestaat, loopt ook nog eens rap terug. Ter illustratie: in 2010 hief 71% van de gemeenten nog hondenbelasting, terwijl het in 2020 nog maar om 54 % van de gemeenten ging.

Gigantische verschillen

Nog een feit dat hondenbezitters tegen de haren instrijkt: de gigantische verschillen wat betreft de hoogte van het jaarlijks te betalen bedrag. Gemiddeld gaat het om zo’n 45 euro per jaar. Echter betaal je bijvoorbeeld in de Gelderse gemeente West Maas en Waal maar 18,59 euro voor je eerste hond, maar in de duurste gemeente, vorig jaar was dat Groningen, maar liefst 129,60 euro.

En om het verschil nog duidelijker te maken: iemand in een gemeente zonder ’teckeltax’ kan best vijf gigantische sint-bernards hebben, zonder een cent te hoeven betalen. Terwijl iemand met drie chihuahua’s in Groningen daar jaarlijks 580 euro voor overmaakt naar de gemeentelijke bankrekening – het bedrag voor de tweede en derde hond is hoger dan voor de eerste.

Deze partijen willen het afschaffen

Volgens RTL Nieuws is een meerderheid van de Kamer inmiddels voor afschaffing. Naast de VVD willen namelijk ook de PVV, SP, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, JA21, de groep Van Haga en Bij1 dat er een einde komt aan de hondenbelasting. Samen goed voor meer dan de helft van de Kamerzetels.

Lees ook: Om deze reden kan je hond soms agressief reageren als er ander honden in de buurt zijn

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Samson Katt