Einde tijdperk: na 60 jaar gaskraan in Groningen dicht

gaskraan dicht

Toch is er voor inwoners nog geen sprake van euforie

Goed nieuws voor inwoners van Groningen: zondagochtend om 6 uur gingen de gasputten dan echt dicht. Daarmee komt er na zestig jaar een einde aan een tijdperk. De gaswinning in Groningen leverde miljarden op, maar ook veel boosheid en frustratie.

Gaskraan dicht

De afgelopen zestig jaar haalde Nederland bijna 450 miljard euro aan gas uit het grootste gasveld van Europa: dat van Slochteren, in Groningen. Maar nu is de kraan dan toch echt dicht. En dat is niet omdat het veld leeg is, maar vanwege de aardbevingsrisico’s en het leed dat de Groningers is aangedaan.

De ontdekking van het Groningse gasveld in 1959 betekende flinke economische voorspoed, maar in latere jaren ook steeds meer onveiligheid en schade voor de bewoners die rondom het winningsgebied wonen. Sinds vorig jaar werd er al nauwelijks meer gas gewonnen uit Groningen, maar enkele gasputten stonden toch nog op de ‘waakvlam’. Hierdoor kon er in geval van nood nog snel worden opgeschaald. Ook dat is nu voorbij, al is er wel een kleine ‘maar’.

Niet te vroeg juichen

Hoewel in Groningen de vlag uit kan, houdt men toch een slag om de arm. Want al is het nu voor het eerst in zestig jaar dat er helemaal geen gas meer wordt gewonnen, kan het kabinet – mocht er nood aan de man zijn – alsnog besluiten gas te winnen uit Groningen. Na de komende winter gaat ook die optie van tafel en worden de productielocaties compleet afgebroken. Tot die tijd is er voor Groningers van volledige euforie dus nog geen sprake.

Schadeherstel

Groningers kunnen opgelucht ademhalen, maar zijn met de overwinning nog lang niet van het leed af dat de gaswinning heeft veroorzaakt. Sluiting van het Groningenveld maakt nog niet direct een einde aan de aardbevingen. Hierdoor zal er dan ook schade aan gebouwen blijven ontstaan. Het kabinet trekt de komende tientallen jaren miljarden uit voor schadeherstel, versterking van gebouwen en betere leefomstandigheden.

Lees ook: Babynieuws! Er is weer een Boer Zoekt Vrouw-baby onderweg

Bron: RTL Nieuws, VRT | Beeld: NL Beeld