Het einde van een tijdperk: dé stem van de NS-stations stopt

stem NS-stations

Tuffie Vos is zo’n 2,5 miljoen keer te horen geweest

Sinds 1996 is ze al door heel Nederland te horen: Tuffie Vos werd toen de stem van het omroepsysteem van de NS. Nu stopt ze ermee en krijgen de NS-stations een nieuwe stem.

NS-stations krijgen nieuwe stem

Je hoort haar eigenlijk liever niet: de omroepstem van de NS-stations komt maar zelden met goed nieuws. Maar of het nu gaat om vertraging, een perronwissel, of ander euvel op het spoor, de stem van Tuffie Vos is bijna onlosmakelijk verbonden met de NS. Bíjna, want ze stopt ermee. De stations van de NS krijgen een nieuwe stem.

Irritante stem

In de video vertelt Tuffie dat ze in 1996 via een castingbureau bij de NS terecht is gekomen. “Dat was toen een klant zoals ik heel veel klanten had. En ik besefte eigenlijk nog niet de impact die dat later zou gaan hebben.” Wanneer dat besef dan wel kwam? In 2009, toen werd Tuffie namelijk uitgeroepen tot meest irritante stem van Nederland. Maar ze bleef het werk leuk vinden. “Vooral de techniek. De voice response-techniek die er toen was, was een heel moeilijke techniek om mooi gelijk te krijgen. Ik ben er heel trots op dat dat 25 jaar heeft gefunctioneerd”, vertelt ze vanuit haar achtertuin.

Bulk

Mocht je je nu afvragen hoe zo’n klus eigenlijk in z’n werk gaat, legt Tuffie dat uit: “Het was één grote bulk in het begin, daarna was er dan ieder jaar nog dat er stations bijkwamen, of wijzigingen in de tekst elk jaar.” Ze noemt als voorbeelden dat de NS nu “beste reizigers” zegt in plaats van “dames en heren”. Of dat treinen geen “vertraging” meer hebben, maar “aankomen”. In de video laat ze zien dat ze alle stukken tekst opneemt vanuit haar ‘spreekcel’. “Het is een heel eenzaam beroep geworden”, vertelt ze. “Vroeger zat je met vijf mensen die je dirigeerden, en nu zit je in je eentje in een home studio met een opdracht per mail en dan stuur je het weer weg.”  Ze noemt dit ook als reden dat ze nu iets anders gaat doen.

Opvolgster

De nieuwe NS-stem wordt Karin van As. Ook zij is via een castingbureau bij de NS terechtgekomen. Over de nieuwe stem is Tuffie ook te spreken. “Het is een hele mooie en beschaafde stem met heel veel ervaring”, zegt ze over Karin. En Tuffie zelf? Die heeft een boek uitgebracht en een vlog-camera gekocht. “Dus ik word een spiritual influencer“, vertelt ze enthousiast.

Lees ook: NS rijdt weer volgens normale dienstregeling: dit zijn de regels in de trein

Bron: YouTube – De Telegraaf | Beeld: Pixabay, Skitterphoto