Eindeloos Gepest-kijkers in tranen door verdrietige verhaal van Daan

Daan

‘Tranen met tuiten’

In de 2Doc Eindeloos Gepest – het verhaal van Daan wordt het verhaal verteld van Daan, een vrolijke getalenteerde jongen die op zijn zestiende uit het leven stapte na een schoolperiode waarin hij werd gepest. Via zijn moeder, zusje Julia, theaterdocent, oud-klasgenoten en vrienden wordt over de jongen verteld. Kijkers zijn volledig in tranen door het verdrietige verhaal van Daan.

Daan

De zestienjarige Daan is nog in de bloei van zijn leven en zit nog vol toekomstdromen. Hij houdt van theater, politieke discussies en zijn konijnen. Hij groeit op in een liefdevol gezin met twee zussen en ouders, maar op jonge leeftijd krijgt hij al te maken met pesten en buitensluiting op school. In de jaren daarna kenmerkte dit zich in fysieke pesterijen en werd hij flink uitgescholden. Daan werd uitgelachen vanwege zijn interesse in theater, werd geregeld uitgemaakt voor homo en zijn spullen werden verstopt.

Een nieuwe school was dé hoop om hem weer een beetje gelukkig te maken. Daar kreeg hij nieuwe vrienden, maar ook deze nieuwe vriendschappen zorgden voor wantrouwen. Het hielp niet en daarom besloot Daan op 4 april 2019 uit het leven te stappen.

‘Jij mag als enige uit de klas niet op mijn feestje komen’

In de documentaire vertelt ook de moeder van Daan over het verdrietige verhaal van haar zoon. “Ik heb nog zo’n beeld van de eerste keer dat-ie als enige niet uitgenodigd was. Toen werden er kaartjes uitgedeeld en werd er gezegd: jij mag als enige uit de klas niet op mijn feestje komen.”

Hij had het niet als enige moeilijk op school, blijkt wanneer de klasgenoten van Daan samenkomen. Ook andere leerlingen hebben zich onveilig gevoeld. Gelukkig had Daan ook mensen om hem heen die hem wél accepteerden. Maar volgens zijn moeder zijn de woorden die tegen hem gezegd zijn, ‘zo vaak gezegd’. “Die blijf je horen. En die hebben hem kapotgemaakt.”

Reacties

Op social media reageren veel mensen die naar het verdrietige verhaal van Daan hebben gekeken. Zo schrijven kijkers op X: “Aan het kijken met buikpijn”, “Deze docu is zo belangrijk en gaat ongetwijfeld door merg en been en veel tranen opleveren, maar het is zo ontzettend belangrijk dat pesten vroegtijdig wordt gesignaleerd en er iets wordt gedaan, zodat niet meer kinderen om deze reden hun leven eindigen.” Ook deelt een kijker: “Tranen met tuiten. Acceptatie is the key.”

Doel van de documentaire

Buitensluiten, fysieke pesterijen en uitschelden: de documentaire laat op schrijnende wijze zien wat de gevolgen zijn hiervan. Met als doel om het onderwerp pesten en buitensluiten bespreekbaar te maken voor anderen die hier mee te maken hebben. Eindeloos Gepest – het verhaal van Daan was te zien op dinsdag 3 oktober om 21:10 uur op NPO3. Op woensdag 4 oktober om 22:00 uur is de herhaling te bekijken.

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 anoniem en gratis contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Lees ook: Verdrietig nieuws voor Marian van B&B Vol Liefde

Bron: KRO-NCRV, RTL Boulevard | Beeld: KRO-NCRV / NPO Start