19-jarige Ellen mag als eerste vrouw in het mannenelftal spelen

Ellen Fokkema weet de ballen wel hoog te houden en mag als eerste vrouw in het mannenelftal in de A-klasse spelen

Normaal moeten voetballende vrouwen op 19-jarige leeftijd verplicht een keuze maken tussen voetballen in de B-klasse of voetballen in de A-klasse, maar dan uitsluitend in het damesteam. Maar niet Ellen Fokkema. Van de KNVB mag de blondine met de mannen in het mannenelftal blijven voetballen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de amateurvoetbal dat zoiets gebeurt.

Niet willen kiezen

De 19-jarige Ellen Fokkema zag het helemaal niet zitten om te moeten kiezen tussen de B-klasse of het damesteam in de A-klasse. Dus dat deed ze niet. Ook haar mannelijke teamgenoten wilden Ellen er graag bijhouden. “Ik speel al sinds m’n vijfde met deze jongens samen en vond het toch wel jammer dat ik volgend seizoen niet meer met ze in een team zou kunnen voetballen”, vertelt de Friezin aan De Telegraaf

Verzoek bij de KNVB

Ellen en haar teamgenoten wilden dus niet dat hun wegen scheidden. Dus wat doe je dan? Juist. KNVB contacteren. Er werd een verzoek bij de KNVB ingediend om Ellen officieel toe te laten tot het eerste elftal van hun club, het Friese ‘VV Foarut’. Tot grote blijdschap van iedereen heeft de bond besloten dit verzoek goed te keuren. “Fantastisch”, aldus Ellen. “Ik ben zo blij dat ik in dit team kan blijven blijven spelen.”

Sportieve uitdaging

Het is de eerste keer in de amateurvoetbalgeschiedenis dat een dergelijk verzoek werd ingewilligd. “De KNVB staat voor diversiteit en gelijkwaardigheid. We vinden dat er voor iedereen op elke manier ruimte moet zijn in het voetbal”, onderbouwt Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB, tegenover De Telegraaf. De KNVB wil de mooie sportieve uitdaging niet blokkeren. “Daarom starten we met deze pilot. De ervaring zal leren of en hoe het werkt.”

Mannenelftal

Ellen en haar teamgenoten zijn in ieder geval maar wat blij. Ze poseren vol trots voor NOS Sport, die de primeur op Instagram plaatste:

 

Lees ook: Buongiorno: Jochem Myjer stapt slaapdronken verkeerde camper binnen

Bron: NOS Sport, Telegraaf | Beeld: Unsplash