Energierekening vanaf november omlaag na akkoord prijsplafond

energierekening

Ook komt er een noodfonds voor mensen met betaalproblemen

Gisteravond is er eindelijk een akkoord bereikt over de dreigende energiecrisis. Het kabinet en energiebedrijven zijn het met elkaar eens geworden over verschillende noodmaatregelen die de energierekening moeten drukken. Dit is wat we er tot nu toe over weten.

Prijsplafond

De meest ingrijpende maatregel is ongetwijfeld het prijsplafond voor gas en stroom. Dit betekent dat huishoudens met een gemiddeld verbruik van gas en stroom nooit meer kwijt zijn dan een maximumbedrag. Dit bedrag ligt op het niveau van januari dit jaar – dus voordat Rusland Oekraïne binnenviel.

Deze maatregel geldt vanaf 1 januari helemaal, maar vanaf komende november gaan voor veel mensen de rekening al omlaag. Een paar grotere bedrijven voeren namelijk al per november deze maatregel in. Verschillende kleinere energiebedrijven lieten weten dit niet voor het eind van het jaar te kunnen doen. Volgens bronnen van het AD wordt gekeken of deze kleinere bedrijven vast het voorschot dat zij maandelijks van hun klanten vragen kunnen verlagen.

Energiemaatschappijen compenseren

Met dat prijsplafond lopen energiebedrijven wel het risico dat zij voor meer geld moeten inkopen, dan zij van hun klanten mogen vragen. In dit geval wil het kabinet de energiemaatschappijen compenseren. Hoeveel dit gaat voorkomen, en hoeveel dit gaat kosten, is nog niet duidelijk. Dat hangt er namelijk van af hoe hoog de gasprijs is deze winter.

Noodfonds

Ook komt er een noodfonds, schrijft NU.nl. Hiermee wil het kabinet mensen steunen die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Ook energiebedrijven betalen hier aan mee. Het kabinet trekt zelf 50 miljoen euro uit voor deze maatregel.

Details

Nog niet alles is tot in details uitgewerkt of uitgelekt. We verwachten in elk geval vanmiddag, met Prinsjesdag, dat er meer over bekend wordt. Daarnaast zullen het kabinet en de energiebedrijven de komende periode nog met elkaar in overleg gaan.

Lees ook: ABN Amro: ‘Steunpakket nu niet nodig, er is nog geen energiecrisis’

Bron: NU.nl, AD | Beeld: Pixabay, Geralt