Engeland kondigt grote versoepelingen aan: terrassen en sportscholen open

Britten kunnen volgende week eindelijk weer een pint in de pub halen

Een biertje of wijntje in je hand, het zonnetje op je gezicht: oh, wat kijken wij ernaar uit om eindelijk weer op het terras te zitten. De Britten hoeven hier niet meer lang op te wachten. Vanaf volgende week kunnen zij weer een heerlijke pint halen bij hun favoriete pub. Premier Boris Johnson kondigde maandag grote versoepelingen aan voor het land. Zo mogen onder andere terrassen en sportscholen weer open. 

Strenge lockdown

Buiten sporten, winkelen, naar de kapper, uit eten en op het terras zitten. Maandenlang was het in Engeland niet mogelijk. Rond de kerstdagen verkeerde het land lange tijd in een staat van grote coronapaniek. Het aantal coronabesmettingen, ic-opnames en coronadoden nam in rap tempo toe, waardoor een strenge lockdown nodig was.

Grote versoepelingen

Inmiddels is meer dan de helft van de Britten gevaccineerd en is steeds meer mogelijk. Daarom werkt Engeland sinds februari met een routekaart, waarin versoepelingen stapsgewijs staan uitgestippeld. Maandag kondigde premier Boris Johnson aan dat de geplande versoepelingen vanaf volgende week maandag doorgaan. Dat betekent dat de Britten dan weer het terras op kunnen. Ook kunnen ze vanaf maandag weer naar de kapper, winkelen en naar de sportschool.

Buitenlandse reizen

Goed nieuws voor de Britten, dus. Ook hebben ze op relatief korte termijn nog meer leuks om naar uit te kijken. Volgens de routekaart mogen zij vanaf 17 mei namelijk weer internationaal reizen. Of dat daadwerkelijk doorgaat, wilde Johnson gisteravond nog niet zeggen. Daarvoor vond hij het te vroeg. Wel heeft de regering al een plan opgesteld voor de buitenlandse reizen: een stoplichtsysteem. Bij rode landen moeten reizigers bij terugkeer in een hotel in quarantaine, bij oranje landen mag dat huis. Landen die toeristen op basis van een negatieve coronatestuitslag toelaten, krijgen een groene kleur. De planning voor de hervatting van het internationale verkeer wordt de komende week verder uitgewerkt.

Koploper in Europa

Engeland is momenteel de koploper in Europa op het gebied van coronavaccinaties. Meer dan 31 miljoen Britten – ofwel zes op de tien volwassenen – hebben sinds de start van de vaccinatiecampagne begin december een eerste prik gehad. Eind juli moeten alle volwassenen ten minste één dosis van een coronavaccin hebben gekregen. Daarnaast wil Engeland alle kinderen en volwassenen routinematig twee keer per week gaan testen om nieuwe corona-uitbraken tegen te gaan. Daarvoor stelt de regering binnenkort gratis zelftests beschikbaar.

Lees ook: Onderzoek: een verkoudheid kan voorkomen dat je corona krijgt

Bron: NOS, Metro | Beeld: Unsplash, Seth Weisfeld