Enorme explosies bij pijplijn Nord Stream: ‘Sabotage’

explosies

Er is een grote kans dat er deze winter geen gas naar Europa wordt gevoerd

Deze week zijn er drie lekkages ontdekt aan de pijpleidingen onder de Oostzee bij Zweden en Denemarken. En ook al kan dit in zeldzame gevallen gebeuren, toch zijn er sterke vermoedens dat de explosies bij Nord Stream 1 en 2 geen ongeluk waren. Naast Zweden en Denemarken noemt ook voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de lekkages ‘sabotage’. 

Sabotage

“Meer onderzoek en de sterkst mogelijke reactie zijn nodig”, kaartte Von der Leyen aan tijdens een gesprek met de Deense premier Mette Frederiksen. Ze geloven niet dat de pijpleidingen uit zichzelf zijn gaan lekken. De pijpen liggen immers zo diep onder water dat de lekkages in de pijpleidingen niet zomaar kunnen komen en dat een ongeluk dus onwaarschijnlijk is.

Hoe het lek gedicht kan worden, is voor Denemarken lastig in te schatten. Frederiksen noemde de lekkages eerder deze week ‘opzettelijke acties’, maar zei dat het niet bekend is wie er achter deze acties zou kunnen zitten. Toch denkt Deense militair analist Puck Nielsen daar anders over. “Alleen Rusland heeft op dit moment baat bij meer verstoringen en chaos op de Europese gasmarkt”, zegt hij tegen het persbureau AP. Volgens Nielsen is het ook niet moeilijk om de pijpleidingen te saboteren. “Er is alleen een boot voor nodig, en duikers die weten hoe ze met explosieven moeten omgaan.”

Geen aanval op Zweden

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken maakte eerder duidelijk dat de explosies bij Nord Stream geen aanval op Zweden zijn. “Dit is geen aanval op Zweden, want het is niet in ons territorium. Het is een internationaal incident”, liet de minister weten. Toch onderstreept de Europese Commissie dit incident als iets wat heel Europa raakt. “Veiligheids- en milieukwesties hebben nu de grootste prioriteit. Deze incidenten zijn geen toeval en raken ons allemaal.”

Moskou sluit sabotage niet uit

Zelfs Moskou sluit niet uit dat dit sabotage zou kunnen zijn. “Er kan geen enkele versie uitgesloten worden”, liet Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov weten. In een telefoongesprek met een aantal verslaggevers uitte hij zijn grote zorgen en sprak van een ‘ongekende situatie die dringend onderzoek vereist’. Ook von der Leyen wil dat de incidenten zo snel mogelijk worden onderzocht. “Elke opzettelijke verstoring van de Europese energie-infrastructuur is onaanvaardbaar”, liet ze dinsdag weten op haar Twitter-account.

Helaas zal het nog lang gaan duren voordat de pijpleidingen zijn gemaakt. Dit komt met name door de grootte van de pijpleidingen. Het is daarom ook hoogst onwaarschijnlijk dat er aankomende winter gas via de pijpleidingen naar Europa zal worden gevoerd.

Lees ook: Voedselbank Nederland luidt noodklok: grote problemen in 2023 verwacht

Bron: NU, Metro Nieuws | Beeld: BrunoPress