Enorme vertraging bij levering schoolboeken: slechts helft is op tijd

schoolboeken

Op veel scholen is een groot deel van de boeken nog altijd niet aanwezig

De Algemene Onderwijsbond heeft aan de bel getrokken. De helft van de schoolboeken is namelijk nog altijd niet geleverd, vertellen ze aan NU.nl.

Meerdere redenen

De Algemene Onderwijsbond heeft meerdere leveranciers gevraagd wat de oorzaak is voor het boekentekort. Er worden meerdere verklaringen voor gegeven, zeggen ze. “Van een personeelstekort bij uitgeverijen tot een brand in een haven in Duitsland”, aldus een woordvoerder.

Een woordvoerder van Iddink, een grote distributeur van schoolboeken, erkent dat er een probleem is. “We worden overspoeld met telefoontjes. Er wordt met man en macht gewerkt, maar we kunnen niet leveren wat er niet is. Vooral uitgeverij Noordhoff heeft te maken met grote vertragingen en dat werkt stevig door in de hele logistiek.” Volgens hen zijn met name problemen op de arbeidsmarkt de oorzaak.

Met z’n allen bij het kopieerapparaat

Verschillende onderwijsorganisaties worden door dit probleem getroffen. “Van de twaalf- tot veertienduizend boeken die onze leerlingen dit jaar nodig hebben, is grofweg slechts de helft op tijd geleverd”, aldus Alexander de Bruin (coördinator van het boekenfonds bij Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs). Hij heeft inmiddels pdf’s gekregen van uitgevers en distributeurs. “Onze docenten staan nu te kopiëren. Dit geeft ontzettend veel gedoe en onrust aan het begin van het schooljaar.” Daarnaast krijgen leerlingen te maken met nieuwe lesmethoden. “Vroeger had je voornamelijk huurboeken die enkele jaren gebruikt konden worden. Tegenwoordig hebben de uitgevers allerlei constructies bedacht waardoor je elk jaar nieuwe boeken moet kopen.”

Lees ook: Ook in augustus een klein aantal faillissementen

Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay