Er is hoop: hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

hypotheekrente

Mogelijk goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen

Uit cijfers van adviesbureau Van Bruggen blijkt dat na een wekenlange stijging in de hypotheekrente, de rentes vorige week eindelijk weer wat zijn gedaald. Wel gaat dit met name om hypotheken met een vaste rente. Wil jij – in de toekomst – een variabele rente, dan moet je rekening houden met hogere kosten dan een week geleden.

Sprankeltje hoop

In de maanden september en oktober zijn de rentes hard gestegen ten opzichte van andere maanden. In de eerste helft van dit jaar stegen de rentes ook al flink, maar gelukkig hadden we vorige week een sprankeltje hoop, nadat er bekend werd dat er een lichte daling in de hypotheekrentes werd gezien.

Daling

Als jij je hypotheekrente voor de komende tien jaar wil vastleggen met NHG-garantie, betaal je daar op dit moment gemiddeld 4,52 procent voor. Vorige week betaalde men daar nog 4,54 procent voor, wat dus een lichte daling laat zien. Maar niet alleen bij tien jaar vast daalde de cijfers met 0,01 of 0,02 procent, zo ook bij vijf jaar en twintig jaar vast. Misschien geen jackpot, maar toch fijn om te weten dat er weer licht aan het einde van de tunnel begint te komen voor mensen die een huis willen kopen.

Vraagteken

Oscar Noorlag van Van bruggen laat weten dat de reden van de daling te maken heeft met de rentes op de kapitaalmarkt die niet stegen. Dit is namelijk de plek voor beleggers om hun geld aan te bieden voor bijvoorbeeld bedrijven en banken. Toch blijft het de vraag of we een hypotheekrentedaling kunnen blijven verwachten, laat Noorlag weten. De kapitaalmarktrente is namelijk alweer wat opgelopen, dus er is een grote kans dat de hypotheekrentes de komende weken dat patroon volgen.

Lees ook: Nationaal Schoolontbijt wil het hele jaar ontbijt voor schoolkinderen

Bron: NU | Beeld: iStock