Er komt waarschijnlijk een PCR-test voor schurft

schurft

Daarmee wordt het makkelijker om de huidaandoening vast te stellen

Bij de term ‘PCR-test’ denken de meeste mensen meteen aan een test voor corona. Toch is de kans groot dat die term waarschijnlijk ook gebruikt gaat worden voor een test waarmee schurft wordt aangetoond. Amsterdam wil namelijk PCR-testen inzetten om de ‘studentensoa’ op te sporen.

Veel meer gevallen

Als je schurft hebt, kruipen er kleine beestjes rond onder je huid. Het wordt ook wel de ‘studentensoa’ genoemd, omdat de huidaandoening vooral bij studenten veel voorkomt. Sinds eind vorig jaar is het aantal schurftgevallen in ons land vier keer verdubbeld. Om verdere verspreiding tegen te gaan, ontwikkelt de GGD nu een PCR-test en doen ze bron- en contactonderzoek.

Schilfers onderzoeken

Schurft wordt regelmatig met eczeem verward, omdat de aandoeningen er hetzelfde uitzien en allebei jeuk opleveren. “Met vergrotende apparatuur zoals een dermatoscoop of microscoop kan een zorgverlener aantonen of het om schurft gaat. Maar het probleem is dat die apparaten niet overal aanwezig zijn en niet elke verpleegkundige ermee overweg kan”, aldus GGD-dermatoloog Henry de Vries in gesprek met NH Nieuws.

Een PCR-test vormt daarvoor de oplossing, omdat iedere huisarts en verpleegkundige daarmee schilfers kan afnemen. “PCR-tests kennen we natuurlijk van de coronapandemie. Schurft laat schilfertjes achter op de huid, en we kunnen die schilfertjes in een lab onderzoeken en kijken of er DNA van de schurftmijten in zit”, zegt De Vries. Het is nog niet bekend wanneer de test in Amsterdam beschikbaar zal zijn.

Lees ook: Politie vindt lichaam van vermiste Silvana Hebers in bosgebied

Bron: METRO Nieuws, NH Nieuws | Beeld: Unsplash, Mufid Majnun