EU-leiders zetten steeds verdere stappen tegen hoge gasprijzen

Gasprijzen

Volgens Rutte is het een belangrijke stap om de gasprijzen te verlagen

Europese regeringsleiders zijn het in de nacht van donderdag op vrijdag in grote lijnen eens geworden over de verdere ingrepen op de energiemarkt. Maar liefst acht maanden nadat Rusland Oekraïne binnenviel, pakt Europa eindelijk de hoge gasprijzen – die daar het gevolg van zijn – aan.

Belangrijke stap

Volgens premier Mark Rutte is het een ‘belangrijke stap’ om de gasprijzen verder te verlagen. Hoewel het erop lijkt dat we deze winter weer een beetje opgelucht mogen ademhalen na de ergste fase van de energiecrisis, kan Europa volgend jaar natuurlijk wel weer opnieuw in de problemen komen. Want wat als er volgend jaar opnieuw paniek uitbreekt op de energiemarkt?

Gezamenlijk inkopen

In de toekomst willen Europese lidstaten gezamenlijk een gedeelte van het gas inkopen, zodat deze landen niet tegen elkaar gaan opbieden waardoor de prijzen nóg meer omhooggaan. Ook houden de lidstaten rekening met een eventuele harde stijging van de energieprijzen. Als de prijzen in de toekomst door het dak gaan, willen de leiders dit zo snel mogelijk gaan afremmen. Hoe deze plannen eruit gaan zien is nog onduidelijk, ze moeten nog verder worden uitgewerkt.

Complexe situatie

Toch blijft de hele situatie erg complex volgens premier Rutte. “De gasprijs moet verder omlaag, maar wel op een manier dat we het gas blijven krijgen. En niet dat ze afbuigen naar Azië of Latijns-Amerika. We moeten het hier hebben.” Deze reactie was het gevolg van het feit dat veel EU-landen al maandenlang pleiten voor een maximumprijs. Echter hebben Nederland en Duitsland hier zo hun bezwaren tegen. Zij vrezen namelijk dat gasleveringen stoppen als Europa weigert de hoge prijzen te betalen.

Begrenzen

Op dit moment wordt er gekeken of er een manier kan zijn om de pieken in de gasprijzen te begrenzen, zonder de bezwaren die Nederland en Duitsland zien. Zo heeft de Europese Commissie een zogeheten ‘flexibel limiet’ voor hoge prijspieken voorgesteld. “We kijken wel of je bij hele rare zaken de prijs kunt afvijlen”, aldus Rutte. “Dat is ingewikkeld en moet nog nader worden bestudeerd en uitgewerkt door de ministers die over energie gaan.”

Lees ook: Britse premier Liz Truss stapt op, komt Boris Johnson terug?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress