Steeds meer mogelijk in Europa: ook deze landen vanaf morgen op geel

geel

Nog niet alle populaire vakantiebestemmingen zijn weer ‘veilig’

Het ziet er steeds beter uit voor iedereen die deze zomervakantie op reis wil. Veel Europese landen staan inmiddels weer op geel, en een aantal zijn zelfs alweer groen. Echter zijn nog lang niet alle landen weer veilig. Toch gaan er morgen weer een aantal landen van code oranje af. Wij zetten ze op een rijtje. 

Van oranje naar geel

Vanaf morgen wordt het reisadvies van vijf Europese landen en gebieden aangepast van oranje naar geel. Reizen naar Denemarken, Letland, Zweden, Brussel en de Griekse hoofdstad Athene zijn dan weer mogelijk. Wanneer je naar een ‘geel land’ reist, hoef je bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine en je hoeft ook geen negatieve coronatest te laten zien. Op de bestemming zelf kunnen er nog wel reisbeperking of andere maatregelen gelden.

Spanje en Portugal

Terwijl de Balearen en de Canarische Eilanden, de Spaanse Eilandengroepen, al enige tijd weer op geel staan, was het vasteland van Spanje continu oranje. Dat advies verandert voorlopig ook nog niet, wat betekent dat een vakantie hiernaartoe nog niet mogelijk is. Oranje landen mogen alleen worden bezocht voor ‘noodzakelijke reizen’. De coronacijfers in het Spaanse vaste land zijn nog niet goed genoegd. Naast het aantal besmettingen, wordt er gekeken naar het percentage positieve tests en het aantal reizigers dat corona meeneemt vanuit Spanje. Ook in Portugal zijn nog niet alle bestemmingen veilig. De regio rond Lissabon heeft nog steeds een oranje reisadvies, de rest van het land is wel geel.

Digitaal Corona Certificaat

Naast een aantal kleurcodes is er nog iets wat vanaf morgen verandert. Dan wordt het Digitaal Corona Certificaat binnen Europa namelijk ingevoerd. Dat certificaat toont aan of iemand gevaccineerd is, een negatief testresultaat heeft of al hersteld is van corona. Daarnaast kunnen de inreisregels per land verschillen, check dit dus goed voor vertrek!

Lees ook: Douane tip: deze kleding kan inchecken op het vliegveld vertragen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels