Het nieuwe reizen: Europees Parlement stemt in met coronapaspoort

Zomervakantie in het buitenland komt weer een stapje dichterbij met deze pas

Het Europees Parlement heeft vandaag met grote meerderheid voor het ‘coronapaspoort’ gestemd. Dit certificaat moet reizen binnen de EU makkelijker en veiliger maken. Een grote troef voor het toerisme, nu de zomer weer voor de deur staat.

Gratis coronapaspoort

Het ‘coronapaspoort’ of ‘EU Covid-19-certificaat’ moet het binnenkort makkelijker maken om veilig door de EU te reizen. Met dit paspoort kan iemand laten zien dat hij of zij een coronavaccin heeft gehad, onlangs negatief is getest óf genezen is van corona en voldoende antilichamen heeft. Het gratis certificaat kan veel betekenen voor het toerisme deze zomer. Verplichte testen of quarantaine zijn bijvoorbeeld niet (altijd) meer nodig, wat vrijuit reizen makkelijker maakt. Vooral Zuid-Europese landen, die een grote toeristische sector hebben, zijn groot voorstander van het coronapaspoort.

Reislustige Europeanen

“Een waardevol instrument om weer te kunnen reizen”, noemt Europarlementariër Esther de Lange (CDA) het in het AD. Ook haar collega Vera Tax (PvdA) is blij met het nieuws: “Goed nieuws voor reislustige Europeanen, maar ook voor inwoners van grensregio’s en mensen die hun familie en vrienden in het buitenland weer eens willen opzoeken.”

Geen inbreuk

Twee andere Parlementsleden willen benadrukken dat de privacy van de burger niet in het geding mag komen door het coronapaspoort. “Data mogen niet worden opgeslagen en reisbewegingen niet gevolgd”, vertelt Tineke Strik (GroenLinks). “Als je naar een ander land reist hoeft de overheid daar alleen te weten of je geen gevaar voor de volksgezondheid bent. Meer niet”, zegt ook Sophie in ‘t Veld (D66).

Reisbranche

Verschillende woordvoerders uit de toeristische sector zijn ook positief over het Europese certificaat. “We juichen alle initiatieven toe die het genieten van een veilige en welverdiende vakantie weer mogelijk maken. Het coronapaspoort is hierin een belangrijke stap”, vindt Martine Langerak, woordvoerster van Sunweb. Steven van der Heijden van Corendon ziet het ook zonnig in. Hij is “heel positief, omdat dit de enige manier is om komende zomer een eenduidig systeem te hebben voor reizen binnen de EU.”

Lees ook: Vakantie in Spanje deze zomer alleen met coronapaspoort

Bron: AD | Beeld: Pexels