Europese experts: menthol in tabaksproducten moet verboden worden

Menthol-tabaksproducten-verbieden

De tabaksindustrie schiet volgens het RIVM tekort in het onderzoeken naar de verslavende middelen

Internationale experts, in opdracht van de Europese Commissie, vinden dat de tabaksindustrie onvoldoende onderzoekt wat het effect kan hebben van menthol in tabaksproducten. Ook zijn de onderzoeken van de industrie niet goed onderbouwd. Na eigen onderzoek adviseren experts daarom om menthol helemaal te verbieden. 

Menthol

Menthol in tabaksproducten vergemakkelijkt het inhaleren van rook. Dit komt doordat de stof het inhaleren minder scherp en prikkelend maakt. Dit zou met name voor jonge en beginnende rokers ontzettend populair zijn. Vorig jaar mei werd menthol in tabaksproducten al verboden, maar mochten fabrikanten wel kleine porties toevoegen. Om roken bij jongeren minder populair te maken, denken de experts dat het bannen van menthol kan helpen.

Onbetrouwbaar

Europese onderzoekers hebben dit in onafhankelijke literatuuronderzoeken geconcludeerd, maar stellen wel dat de tabaksindustrie dit effect in eigen onderzoek naar haar producten ontkent. Volgens de tabaksindustrie zorgt het stofje menthol hier namelijk niet voor. De onafhankelijke experts twijfelen daarom of het onderzoek van de tabaksindustrie wel wetenschappelijk betrouwbaar is.

Onderzoeken

Fabrikanten in de tabaksindustrie zijn verplicht om onderzoek te doen naar onder andere de verslavende en schadelijke effecten van vijftien geselecteerde toevoegingen in tabak, waaronder het stofje menthol. In hun onderzoeken nemen ze alleen geen onderzoeken mee van verschillende relevante onafhankelijke experts. Daarnaast zitten er beperkingen aan de onderzoeksmethoden en analyses van de tabaksindustrie. De Europese experts stellen daarom vast dat de conclusies en aanbevelingen van de industrie niet gebruikt mogen worden om advies te geven.

Lees ook: Brandstofprijzen bereiken recordhoogte: 2 euro voor een liter benzine

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels