Eindexamenleerlingen moeten door vertraging PostNL langer wachten op uitslag

Examens vertraagd

Er is nog niet bekend hoeveel examens vertraagd of vermist zijn

Door een vertraging bij PostNL hebben twaalf scholen te horen gekregen dat een deel van de gecorrigeerde eindexamens is vertraagd. Hierdoor moeten eindexamenleerlingen langer wachter op hun uitslag en de cijfers. Ook meldt het postbedrijf dat er examens zijn zoekgeraakt. 

Twee keer nakijken

Ruim 1170 middelbare scholen hebben de eerste ronde en correctie van de eindexamens achter de rug zitten. In het reglement staat dat een examen twee keer moet worden nagekeken, door de eigen docent en door een docent van een andere school. De examens worden na de eerste controle door de eigen docent via de post verstuurd naar de tweede docent.

Donderdag

Op donderdag krijgen eindexamenleerlingen het verlossende telefoontje of ze wel of niet geslaagd zijn. Dit gaat door de vertraging bij PostNL alleen op twaalf scholen langer duren. Het ministerie van Onderwijs wil nog niet kwijt welke scholen vertraagd zijn door PostNL. Ook is nog onbekend hoeveel examens er in totaal vertraagd of vermist zijn en over welke vakken en niveaus het gaat.

Tijdsdruk

PostNL denkt dat de vertraging is ontstaan door de tijdsdruk van de examens. In dit coronajaar zijn examens namelijk in andere tijdvakken afgehandeld. De zendingen examenpost waren hierdoor groter dan verwacht en de tijd om de examens naar de tweede docent te sturen was korter.

LAKS

Door het LAKS, dat de belangen van scholen behartigt, klopt het verhaal van PostNL niet helemaal. Volgens hen mochten leerlingen dit jaar de examens splitsen. Hierdoor mochten ze zelf kiezen in welk tijdvak ze examens zouden doen: nu of later. “Je zou dus kunnen zeggen dat het nu juist rustiger zou moten zijn met de post”, zegt voorzitter Nienke Luijckx. “De indruk is dat de meeste scholieren voor het normale schema hebben gekozen en misschien één vak hebben uitgesteld naar het volgende tijdvak.”

Examens vermist

Naast vertraagde examens, zijn er ook examens kwijtgeraakt. Volgens woordvoerder Ivar Noordenbos van PostNL zijn ze hier druk naar op zoek: “We zijn met man en macht en dag en nacht op zoek naar de examens.” Hij hoopt dat een aantal pakketten de komende dagen alsnog opduiken, maar kan niet garanderen dat alle vermiste examens worden teruggevonden. In dat geval moeten leerlingen herexamens doen.

Brief aan de kamer

Onderwijsminister Slob heeft via een brief de Kamer op de hoogte gesteld van de problemen. Hij schrijft: “Het is nog onduidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. De betrouwbaarheid van de verzending van aangetekende examenpost zou buiten kijf moeten staan.”

Lees ook: Reisadvies voor Duitsland, Oostenrijk en deel Italië van oranje naar geel

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Nguyen Dang Ho