Experts: ‘Grijp harder in met avondklok, visiteverbod en strenger handhaven’

Volgens hen is ‘een complete, on-Nederlands strenge lockdown’ de enige oplossing

Vanavond om 19.00 uur zitten we met zijn allen weer gekluisterd aan de buis voor een nieuwe persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. Het is erg waarschijnlijk dat ze gaan aankondigen de huidige lockdown met drie weken te verlengen. Volgens critici is dit niet voldoende. Zij vinden dat er véél strengere maatregelen, zoals een visiteverbod en een avondklok, nodig zijn. 

On-Nederlands streng

“Een complete, on-Nederlands strenge lockdown” is de enige oplossing om straks niet als Engeland te eindigen, schreef microbioloog Rosanne Hertzberger zaterdag in NRC. Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en lid van het Red Team, dat vanaf de zijlijn het kabinetsbeleid van advies en commentaar voorziet, sluit zich daar volledig bij aan. “We moeten de huidige regels stringenter naleven en handhaven, en serieus nadenken over extra maatregelen”, zegt hij tegen het AD.

Visiteverbod, reisbeperking en avondklok

De niet-essentiële winkels zijn dicht, net als sportscholen, musea, restaurants en scholen. We werken massaal thuis, mogen maximaal twee personen per dag thuis ontvangen en mogen slechts met zijn tweeën buiten lopen. Veel strenger kan het haast niet, zou je zeggen. We zitten immers al in de strengste lockdown tot nu toe. Toch is er volgens Hertzberger en Schellekens een aantal punten waarop de huidige lockdown nog strenger kan. Zo pleit Hertzberger voor een visiteverbod. Schellekens noemt ook reisbeperking (alleen reizen binnen de regio), verplicht thuiswerken (indien écht niet anders kan) en de avondklok als strengere opties.

Sancties

Afgezien van deze strengere coronamaatregelen vindt Schellekens dat het kabinet de huidige regels strenger moet handhaven. Zo vindt hij dat er meer gecontroleerd moet worden op het afstand houden, het samenscholen en de quarantaineregel. “Zolang maar twintig procent die naleeft, is bron- en contactonderzoek ook zinloos. Je zou kunnen overgaan tot sancties”, zegt hij. “De Tweede Kamer heeft via een motie gevraagd om een ‘quarantainepakket’: je moet mensen motiveren, ondersteunen en faciliteren, maar ook controleren, waarschuwen en zo nodig ook sancties uitdelen. Quarantaine doe je niet voor jezelf, maar om anderen niet te besmetten. Sancties zijn vervelend en on-Nederlands, maar niet ingrijpen werkt ontmoedigend voor de goedwillenden.”

Strengere lockdown onvermijdelijk

Volgens Hertzberger is een nog strengere lockdown onvermijdelijk. “Als we het nu niet doen, dan is het over een paar weken alsnog zo ver”, schrijft ze in de krant. Schellekens sluit zich daarbij aan. “Als we het aantal besmettingen nu niet serieus omlaag brengen, gaat het allemaal nog veel langer duren en kom je nóóit uit de lockdown”, zegt hij.

Lees ook: Queen Elizabeth (94) en prins Philip (99) gevaccineerd tegen coronavirus

Bron: AD | Beeld: Pexels, Anna Shvets