Experts voorspellen: dit weer kunnen we deze winter verwachten

winter

Moeten we ons voorbereiden op een strenge winter?

Haal die schaatsen en thermokleding maar vast onder het stof vandaan, want als we experts mogen geloven staat er een ijskoude winter voor de deur. De meteorologen van Weer.nl verwachten een ijzige kou, al hangt dit nog van een aantal factoren af. 

De winter van 1963

Velen zullen zich er geen actieve herinneringen meer aan hebben, maar de winter van 1963 was één van de koudste winters in Nederland tot nu toe gemeten. Hierbij was er sprake van een droge winter, waarbij het op veel plaatsen drie maanden achter elkaar iedere dag vroor. In de drie wintermaanden (december, januari en februari) werd een gemiddelde temperatuur gemeten van -3,1 graden. En je leest het dus goed, experts verwachten dit jaar een soortgelijke winter.

Verschillende factoren

Deze extreem lage temperatuur, drie maanden lang, hangt echter af van verschillende factoren. Om een voorspelling te maken, kijken meteorologen naar het gedrag van de zogeheten poorwervel. Daaruit maken de experts een conclusie met twee mogelijke weerpatronen. In het eerste mogelijke patroon zal een er een westelijke wind de oceaan over reizen, die Europa gemakkelijk kan bereiken. In dat geval hebben we een zachte winter, met vroeg in de wintermaanden koude temperaturen. Dit is te vergelijken met de winter uit 2010. Bij het andere mogelijke patroon is er kans op extreme kou, vergelijkbaar met de temperatuur in 1963.

Nog even afwachten

Niets is zo veranderlijk als het weer, zo blijkt ook uit het bericht van Weer.nl. Waait de wind namelijk uit het noorden, dan kunnen we sneeuw verwachten. Waait de wind echter uit het oosten, dan is het vaker droog en kunnen we genieten van een zonnetje bij het koude winterweer. Op kou kunnen we sowieso rekenen, maar sneeuw en ijs is nog niet zeker. Wij zijn benieuwd.

Lees ook: Doe niet zo vervelend: ‘Meilandjes verwikkeld in enorme ruzie met webshop’

Bron: Weer.nl | Beeld: Pexels