Experts willen ouderen beschermen door kinderen griepprik aan te bieden

Griepprik-kinderen

Ook denken ze hiermee de zorg te kunnen ontlasten

Dit jaar kunnen we niet alleen corona onder de leden krijgen, maar krijgen we ook te maken met een zware griepepidemie. Om de zorg te ontlasten, overwegen een paar experts om ook kinderen dit jaar een griepprik aan te bieden. Hierdoor kunnen ze namelijk minder ouderen besmetten, zo stelt hoogleraar Maarten Postma in De Telegraaf

Zorg ontlasten

In Nederland worden mensen vanaf zestig jaar of met bepaalde medische aandoeningen uitgenodigd voor de griepprik. Postma ziet het graag net zoals in Groot-Brittannië, waar kinderen al massaal worden ingeënt voor de griepprik. Experts denken dat ze hiermee de zorg kunnen ontlasten als er een griepepidemie uitbreekt. “Een griepepidemie kunnen de ziekenhuizen niet aan als er ook weer corona-uitbraken zijn”, stelt Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting aan de krant. Er wordt vandaag over het voorstel gepraat.

Kwetsbare ouderen beschermen

Het is overigens niet zo dat kinderen heel ziek worden van de griep. Toch kan het vaccineren helpen bij het beschermen tegen kwetsbare ouderen, legt Postma uit. “Wanneer kinderen gevaccineerd worden tegen de griep, worden er immers minder ouderen besmet en daarmee worden dure ziekenhuisopnames voorkomen.”

Zwangere vrouwen

Op dit moment adviseert De Nederlandse Gezondheidsraad niet om kinderen te vaccineren. Sinds kort wordt er wel geadviseerd om zwangere vrouwen de griepprik aan te bieden. Hiermee willen ze pasgeborenen beschermen tegen ernstige complicaties die kunnen optreden bij griep.

Lees ook: Belastingdienst stapt af van papieren en gaat alles digitaal regelen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels