Facebook en Instagram: moet je hiervoor straks betalen?

Door de nieuwste update lijkt het werkelijkheid te worden

Facebook en Instagram gratis gebruiken, het lijkt nu nog heel gewoon. Met de nieuwste iOS software-update van Apple gaat hier mogelijk verandering in komen. Gebruikers met een iPhone en iPad krijgen namelijk meldingen op hun scherm waarop staat dat je toestemming moet geven voor het gebruik van jouw data. En er wordt een opmerkelijke reden genoemd.

Verplicht toestemming

In de nieuwste software-update iOS 14.5 van Apple lijkt het erop dat we in de toekomst geld moeten betalen voor het gebruik van Facebook en Instagram. Tenminste, als er weinig mensen toestemming geven om hun data te gebruiken. Bij de nieuwste versie is het namelijk verplicht voor apps om toestemming te vragen voor het volgen van gebruikers. In de melding staat waarom het zo belangrijk is dat social media jouw data kan volgen: om advertenties voor de gebruikers te personaliseren, om bedrijven te helpen klanten beter te bereiden en om Facebook of Instagram gratis te houden. Huh?

Verdienen geen geld

Het verzamelen van data is belangrijk voor advertenties en de opbrengsten van het sociale netwerk. Hier valt Facebook, Instagram en Whatsapp onder. Wanneer je geen toestemming geeft om de date te geven, verdient Facebook te weinig geld en kunnen er geen advertenties gemaakt worden. En dit is een grote inkomstenbron voor Facebook. Als er meer mensen zijn die geen toestemming geven, is het mogelijk dat er binnenkort geld wordt gevraagd om de apps te gebruiken.

Privacyschakelaar

Het merk Apple gaat meer inzetten om de privacy van haar gebruikers te beschermen. Daarom moeten appmakers vooraf toestemming vragen om informatie te mogen verzamelen. Dat gebeurt met een privacyschakelaar, waar Facebook zich al een tijdje tegen verzet. Facebook is namelijk niet te spreken over Apple en vooral de manier waarop ze kleine bedrijven het lastig maken om te adverteren. Het sociale netwerk beschuldigt Apple daarom van het “verwoesten van het vrije internet.” The Information meldt dat Facebook een rechtszaak aan wil spannen tegen Apple wegens machtsmisbruik. Apple claimt juist dat zij met de verbeterde privacy-instellingen zorgen dat consumenten hun persoonlijke informatie beter kunnen beschermen. Facebook is de afgelopen jaren namelijk al vaker in opspraak gekomen door de manier waarop zij informatie over gebruikers verzamelen.

Lees ook: Moeder plaats camera in de kamer van haar dochter en wat ze dan ziet is schokkend

Bron: Metronieuws | Beeld: Unsplash, Adem Ay