Facebook en WhatsApp uren onbereikbaar: wat was er aan de hand?

facebook storing

Door een storing stonden Facebook, Instagram en WhatsApp gisteravond op zwart

Heb je gisteravond geprobeerd om je familie of vrienden een appje te sturen? Of wilde je misschien de laatste nieuwtjes checken op Facebook? Dan ben je er waarschijnlijk al snel achter gekomen dat dat allemaal niet werkte zoals je verwacht had. Urenlang waren Facebook, Instagram en WhatsApp niet bereikbaar. Dit is wat er is gebeurd.

Facebook storing

Om het heel kort samen te vatten: er vond gisteravond een flinke storing plaats bij Facebook. Dit bedrijf heeft niet alleen de website Facebook in handen, maar ook apps zoals Instagram en WhatsApp. Ook virtual reality-bedrijf Oculus is onderdeel van Facebook, en dus ondervonden ook gebruikers van deze headsets problemen. De sites waren niet bereikbaar, apps konden geen nieuwe posts ophalen, en berichten konden niet verstuurd worden.

Oorzaak

Er werd op internet direct volop gespeculeerd over de oorzaak van de storing. Zou er sprake zijn van een hack? Was er misschien een kwade Facebook-medewerker zijn werkgever aan het saboteren? Uiteindelijk bleek het een veel minder spectaculair verhaal: het ging om een routineklusje met het updaten van serverinformatie die fout was gegaan. Alle verwijzingen naar Facebook waren namelijk uit één van de belangrijkste onderliggende systemen van ons internet, het Domain Name System, verdwenen. Joost Schellevis, techredacteur bij de NOS legt het als volgt uit: “Het is alsof alle wegwijsborden richting de Facebook-servers van het internet zijn verdwenen, en nu moet worden uitgezocht waar die ook alweer stonden en in welke richting. Daarna moeten ze opnieuw worden geplaatst. De kans is daarom groot dat deze storing nog wel even kan duren.” Uiteindelijk was de storing rond middernacht Nederlandse tijd weer grotendeels verholpen.

Andere gevolgen

WhatsApp en Facebook zijn met respectievelijk 12,4 miljoen en 10,4 miljoen gebruikers in Nederland veruit de populairste sociale mediaplatforms. Met deze twee offline, was het dan ook geen verrassing dat we massaal weer gingen bellen en sms’en. KPN gaf aan dat zij vanaf ongeveer 17.40 uur een ‘abnormale stijging’ waarnamen in het sms-verkeer. Daarnaast zorgde de storing in flinke pieken van het aantal zoekopdrachten naar andere populaire WhatsApp-alternatieven zoals Telegram en Signal. De privacy-gerichte app Signal liet op Twitter weten dat zij een flinke piek zagen in het aantal aangemaakte accounts. Ten slotte deelden verschillende bronnen informatie over de situatie bij Facebooks hoofdkantoor. Zo meldden bronnen op Twitter dat de storing ook betekende dat Facebook-werknemers hun kantoor niet meer in konden. Inmiddels lijkt alles echter weer onder controle te zijn.

Lees ook: Onbekend 06-nummer? Met deze trucjes kun je zien wie je gebeld heeft

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Thought Catalog