Adios: FC Barcelona ontslaat Koeman na nieuwe nederlaag

Koeman gaat de boeken in als de slechtste FC Barcelona-trainer van de laatste 18 jaar

Het Catalaanse avontuur van Ronald Koeman zit er na ruim een jaar alweer op. Een paar uur na de 1-0 nederlaag bij Rayo Vallecano heeft FC Barcelona bekendgemaakt op zoek te gaan naar een nieuwe trainer. 

Teleurstellende resultaten

De positie van Ronald Koeman als voetbaltrainer van FC Barcelona was al een tijdje onzeker. De 58-jarige Nederlander, die in augustus 2020 het Nederlands elftal verliet voor een baan in Camp Nou, wist met de Catalaanse voetbalclub slechts vijf van de dertien wedstrijden in alle competities te winnen. Na een eerdere nederlaag in El Clásico tegen rivaal Real Madrid (1-2) verloor Barça woensdagavond ook nog eens met 1-0 bij het gepromoveerde Rayo Vallecano. In de 72ste minuut kreeg Memphis Depay nog dé kans op de gelijkmaker, maar hij wist de penalty niet te benutten. Met deze nederlaag blijft FC Barcelona op 15 van de mogelijke 30 punten hangen in La Liga, wat resulteert in de huidige negende plaats.

Ontslag

Na de nederlaag van woensdagavond kwam de raad van bestuur van de club bijeen in een spoedvergadering. Het verdict was allesbehalve verrassend, zo wisten veel Spaanse media gelijk te melden: “Destituido!” Of, gewoon in het Nederlands: ontslagen. Niet veel later kwam Barça met de officiële verklaring: “FC Barcelona heeft Ronald Koeman vanavond ontslagen als coach van het eerste elftal. De voorzitter van de club, Joan Laporta, heeft hem geïnformeerd na de nederlaag tegen Rayo Vallecano”, klinkt het. Het statement eindigt met een paar woorden voor de Nederlandse voetbaltrainer: “FC Barcelona wil je bedanken voor de geleverde diensten en wenst je veel succes in je professionele carrière.”

Slechtste trainer

Met de financiële situatie van FC Barcelona, het vertrek van Lionel Messi naar Paris Saint-Germain en bemoeienis van bovenaf lukte het Koeman niet om de Catalaanse voetbalclub naar een hoger niveau te tillen. De Nederlander was 48 competitiewedstrijden lang trainer van Barcelona en pakte daarin 94 punten (28 zeges, 10 gelijke spelen en 10 nederlagen). Dit komt neer op een gemiddelde van 1,96 punten per wedstrijd. Daarmee is Koeman de slechtst presterende FC Barcelona-trainer van de afgelopen achttien jaar. Hier tegenover staan absolute toptrainers, zoals Tito Vilanova (2012-2013) met een gemiddelde van 2,63 punten per duel, Josep Guardiola (2008-2012) met 2,45 punten en Luis Enrique (2014-2017) met 2,41 punten.

Lees ook: Geen aparte regels voor ongevaccineerden, volgens OMT-leden

Bron: NOS, NU.nl | Beeld: BrunoPress