Feest en rellen na WK-winst Marokko

wk

In meerdere steden was het onrustig

Gisteren heeft de politie na de winst van Marokko op Spanje op het WK ingegrepen in meerdere grote steden. Wat eerst op feesten leek, sloeg al snel om in rellen. Ondanks de extra agenten die waren ingezet, was er grote overlast in onder andere Den Haag. Er zijn tientallen mensen aangehouden. 

Feest vieren

Na de wedstrijd Marokko-Spanje, die Marokko uiteindelijk won op basis van penalty’s, gingen honderden fans de straat op in onder andere Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Supporters wilden de overwinning vieren met fakkels en vlaggen, maar dat liep al snel uit op onrust.

Tientallen arrestaties

In Den Haag riep de politie de fans op om naar huis te gaan. Toen dat niet gebeurde, moest de ME ingrijpen. Er zijn toen tien mensen gearresteerd. Ook in Amsterdam-West was de ME aanwezig. Voor de vele vernielingen die daar zijn aangericht zijn nog eens tien mensen aangehouden. In Rotterdam stonden de straten ook vol met fans van het Marokkaanse elftal. Toen er rellen ontstonden, zijn hier zo’n dertig mensen gearresteerd. In een Utrechtse wijk werd veel vuurwerk afgestoken en werden onder meer fietsen naar politieagenten gegooid. Er is één persoon aangehouden.

Ook in België onrustig

Net als na de vorige wedstrijd die Marokko speelde op het WK, was het ook onrustig in Belgische steden. In onder andere Brussel, Gent en Antwerpen liep het feestvieren al snel uit de hand. Door de politie werd het waterkanon en traangas ingezet. In Brussel gingen vrijwilligers in lange rijen naast elkaar staan in de hoop een confrontatie tussen de politie en de supporters te voorkomen. Uiteindelijk werd het in de loop van de avond vrij snel rustig in beide landen.

Lees ook: Hierom belanden steeds meer jongeren op straat 

Bron: nos.nl Beeld: Unsplash, Ben Koorengevel