Feestjes en barbecues thuis beperkt tot maximaal 6 gasten

thuis maximaal gasten

Volgens het kabinet ontstaan de meeste besmettingen bij grote samenkomsten thuis 

Tijdens de persconferentie gisteravond drukte premier Rutte heel Nederland op het hart om voorzichtig te zijn en de maatregelen omtrent het coronavirus serieus te nemen. De landelijke toespraak werd gehouden naar aanleiding van het oplopend aantal besmettingen in ons land. Verjaardagen en andere feesten thuis worden hierdoor beperkt tot maximaal zes personen.

Meer coronabesmettingen

Premier Rutte maakt tijdens zijn toespraak duidelijk dat we de verkeerde kant op gaan met de corona-epidemie. Het aantal besmettingen was begin juli aanzienlijk gedaald, maar zijn inmiddels door het hele land in rap tempo weer gestegen. “Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames nemen toe. Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af,” meldt de premier. Het kabinet gaat nog niet over tot dringende maatregelen, zoals het opnieuw sluiten van de horeca, maar roept mensen wel op zelf de verantwoordelijkheid te nemen om de geadviseerde maatregelen toe te passen.

Feestjes thuis beperken met aantal gasten

In de privésfeer, zoals op verjaardagsfeesten, bruiloften en barbecues thuis neemt het aantal besmettingen het snelst toe. Op deze plekken kennen mensen elkaar goed en durven ze elkaar sneller de hand te schudden en bij elkaar te zitten. Om te voorkomen dat het aantal besmettingen verder oploopt heeft het kabinet besloten dat er maximaal zes gasten thuis uitgenodigd mogen worden. Kinderen onder de 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd. “Wanneer je woonkamer groot genoeg is om iedereen op anderhalve meter afstand te laten zitten, zijn meer gasten mogelijk. Kan dat niet, dan is ook zes gasten al te veel,” benadrukt Rutte.

Overige maatregelen

Naast het ontvangen van een maximaal aantal gasten thuis heeft het kabinet nog een aantal maatregelen opgesteld. Mensen hoeven niet meer veertien dagen in quarantaine wanneer ze positief getest zijn op het virus, tien dagen is al genoeg, zo adviseert het Outbreak Management Team (OMT). Verder dienen mensen ook na 1 september nog zoveel mogelijk thuis te werken. Per regio gaat het kabinet bekijken of extra maatregelen nodig zijn. Zo maakte burgemeester Femke Halsema gisteravond na de persconferentie al extra coronamaatregelen voor Amsterdam bekend. Later zal blijken of in andere steden ook nieuwe maatregelen omtrent het dragen van een mondkapje in zullen gaan.

Lees ook: IC-voorzitter waarschuwt voor tweede coronagolf: ‘Mogelijk in september’

Bron: AD | Beeld: Videostill