Fieldlab is na 24 proefevenementen positief: ‘Volle zalen moeten kunnen’

Fieldlab-evenementen

Krijgen we dan toch een zomer met evenementen?

Fieldlab Evenementen is de organisatie die de afgelopen tijd druk bezig is geweest met het organiseren van proefevenementen. Het Eurovisie Songfestival viel hieronder, net als een voetbalwedstrijd, een voorstelling in een theater en een marathon. In totaal zijn er in de afgelopen maanden 24 testevenementen gehouden. Die verliepen zo goed, dat Fieldlab hoopvol is op een zomer vol evenementen.

Laagste niveau

Als we Fieldlab Evenementen moeten geloven, is het wel degelijk mogelijk om binnenkort in een volle theaterzaal of kroeg te staan. Na 24 testevenementen hebben ze een goede inschatting gekregen van de mogelijke capaciteit en infrastructuur. Hierbij benadrukken ze wel dat dit pas kan als het risiconiveau ‘zorgelijk’ is ingezet. Dit is volgens het kabinet het laagste niveau.

Meerdere testevenementen

Fieldlab Evenementen heeft voor het onderzoek meerdere testevenementen binnen en buiten gehouden. Het ging bijvoorbeeld om festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede, een concert in Den Haag, een interland van het Nederlands elftal en een cabaretvoorstelling van Guido Weijers. Tijdens de evenementen moesten bezoekers zich vooraf laten testen op het coronavirus en mocht je alleen naar binnen als de uitslag negatief is. Ook na afloop moesten de bezoekers zich laten testen om inzicht te krijgen in het aantal besmettingen, maar dit werd door een aanzienlijk deel niet gedaan. Fieldlab Evenementen deelde al eerder hierover dat de test na afloop niet nodig was.

Hoopvol

Door de positieve woorden van Fieldlab Evenementen, heeft de evenementenbranche goede hoop op een mooie zomer. “Het kabinet heeft nu de sleutel in handen om groen licht te geven voor de festivalzomer. De onderzoekers van Fieldlab Evenementen hebben aangetoond dat dat met aanvullende maatregelen kan, als we in het volgende risicogebied belanden”, reageert Willem Westermann van de Alliantie van Evenementenbouwers op het goede nieuws.

Infrastructuur testen

Wanneer het weer mogelijk is om evenementen te organiseren, heeft Alliantie een voorwaarde om alles vlekkeloos te laten verlopen: “Bij de praktijktesten is gebleken dat bezoekers best bereid zijn bijvoorbeeld mee te werken aan een (snel)test vooraf. Als de infrastructuur voor testen goed wordt neergezet en het kabinet deze conclusies onderschrijft, staat vrijwel niets een mooie zomer voor de evenementenbranche in de weg.”

Lees ook: Consumentenbond ziet onverwachte kosten bij vakantieparken stijgen

Bron: Metronieuws | Beeld: BrunoPress