‘Filmen Peter R. de Vries na aanslag was geplande actie’

Vlak na de aanslag gingen er al filmpjes rond op social media

De politie houdt er sterk rekening mee dat er twee mannen klaarstonden in de Amsterdamse Lange Leidsedwarsstraat om het lichaam van Peter R. de Vries te filmen nadat hij was neergeschoten. Dat zeggen goed ingevoerde bronnen tegen het AD

Maximale aandacht

Vlak na de aanslag op de misdaadverslaggever verschenen er op social media schokkende filmpjes. Hierin was te zien dat De Vries op de grond lag en werd geholpen door omstanders. De video’s werden vooral via WhatsApp door heel Nederland verstuurd. Het onderzoek richt zich niet alleen op de aanslag zelf, er wordt ook onderzoek gedaan naar de makers van deze filmpjes. “Als je maximale aandacht wilt, dan doe je dit”, legt de bron uit aan de krant. “Dan zorg je dat er meteen shockerende video’s het internet overgaan. Het vermoeden bestaat dat de mannen gewoon klaarstonden.”

Twee mannen

Het zou gaan om twee mannen die in het grijs gekleed waren, zo is te zien op camerabeelden. Zij lopen rustig achter Peter aan wanneer hij richting de parkeergarage loopt. Wat opvalt is dat ze beide hun telefoon pakken, zonder er iets mee te doen. “Alsof ze hun camera direct bij de hand wilden hebben.” Op een foto die vanuit een hoog raam is genomen, is het tweetal goed te zien. Zij lopen ogenschijnlijk rustig langs het lichaam van De Vries. “De bewegingen van die twee zijn zeer onnatuurlijk en hebben onze nadrukkelijke aandacht”, vertelt een bron.

Identiek

Er zijn nog meer dingen die de aandacht trekken in het onderzoek. Zo zijn de twee mannen vrijwel identiek gekleed, iets dat het rechercheteam zeer opvallend vindt. Ze dragen allebei een blauwe spijkerbroek, witte sneakers en een grijze trui. Daarnaast dragen ze op dezelfde manier een tas over hun borst. Ondanks de vele beelden heeft de politie het tweetal nog niet kunnen identificeren. Mogelijk wordt er na de zomerstop aandacht aan besteed in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Lees ook: Amstelveen wil straat naar Peter R. de Vries vernoemen

Bron: AD | Beeld: Brunopress