Fooi geven: maakt het uit of dit contant of gepint is?

Spaarpot

Komt het wel altijd bij het personeel terecht?

Soms wordt je zo goed geholpen, dat je besluit om een fooi te geven. Maar, kun je dit het beste contant geven of kan je de fooi ook prima pinnen?

Fooi geven

In sommige landen is het heel normaal om een fooi te geven. In Amerika is het zelfs zo dat het doorberekend wordt op de rekening, en daar is het juist ongepast om geen fooi te geven. Ook in vakantielanden is het vaak vanzelfsprekend om een fooi te geven, en vaak doen we dit dan ook. Toch is het in Nederland niet geheel vanzelfsprekend. De meeste mensen twijfelen dan ook of de fooi terecht komt bij de persoon aan wie je het geeft, of dat de fooi bij de baas terecht komt.

Is fooi alleen voor personeel?

Een werknemer dient het verdelen van de fooi zelf te regelen. Een werkgever hoort niet mee te delen in de fooienpot, tenzij diegene zelf ook in de bediening of de keuken werkt. Het is gebruikelijk dat alle werknemers die op dat moment aan het werk zijn, de fooi evenredig verdelen. Ook als de fooi pinnend gegeven wordt, dient dit verdeeld te worden. Het is dus niet zo dat de fooi alleen bij één persoon terecht komt; deze wordt verdeeld onder het personeel.

Fooi pinnen

Fooi is dus eigenlijk alleen voor werknemers die op dat moment aan het werk zijn. Toch pinnen heel veel mensen de fooi niet, omdat ze bang zijn dat het ergens anders terecht komt. Zo blijkt uit onderzoek van VISA in 2023 dat veel mensen de grote rekening pinnen, maar 22 procent daarvan een eventuele fooi wel contant geeft. Van deze groep geeft dan ook 43 procent aan dat te doen omdat ze bang zijn dat gepinde fooi niet bij het personeel terecht komt. Zo’n 30 procent doet dit om van zijn kleingeld af te komen.

Maar, je hoeft je dus geen zorgen te maken. Gepinde fooi komt ook terecht bij het personeel. Mocht je het toch prettiger vinden om fooi contant te geven, dan kun je dit gewoon blijven doen.

Lees ook: Houd rekening met je hart: meer mensen overlijden tijdens EK

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock