Franca organiseert ‘First Dates’ voor mensen met beperking

dates beperking

‘De vonken sprongen ervan af’

Jeroen van den Bosch wil dolgraag een vriendin, maar vindt daten erg lastig. Daarop besloten zijn moeder Franca en zus Steffie de 25-jarige jongen met het syndroom van Down een handje te helpen. Zij organiseerden een soort First Dates, maar dan voor mensen met een beperking. ‘Uniek & Romantiek’ heet het concept. Inmiddels zitten de eerste 22 afspraakjes erop. “De vonken sprongen ervan af.”

Daten met een beperking

Voor mensen met een beperking kan het lastig zijn om te daten. Daarom bedachten Franca en Steffie Uniek & Romantiek. Dit zijn dates, speciaal voor mensen met een beperking. Dit hoeft niet, zoals in het geval van Jeroen, alleen het syndroom van Down te zijn, vertelt Franca an EditieNL. “We hebben aanmeldingen van mensen met de meest uiteenlopende beperkingen, zoals autisme, PDD-NOS, niet-aangeboren hersenletsel en spasme. Maar ook van dove en blinde mensen.”

Aanmeldingen

De aanmeldingen voor Uniek & Romantiek stroomden binnen. Uiteindelijk wilden meer dan 130 mensen met een beperking graag op date. “Met zoveel soorten beperkingen is het niet makkelijk om matches te maken”, vertelt Franca. “Je moet natuurlijk ook rekening houden met woonplaats, leeftijd en geslacht.” Uiteindelijk is het Franca en Steffie gelukt om 22 matches te maken. In drie rondes kwamen zij langs bij restaurant Brownies&Downies in Veghel. De dag was een groot succes, vertelt Franca. “Het was geweldig. Iedereen was zo blij.”

Bloednerveus

Het was niet alleen voor Franca en Steffie spannend hoe de dag en de dates zouden verlopen. Vooral voor de daters zelf zaten de zenuwen hoog. “De inloop was vanaf half zeven, maar tien minuten daarvoor was iedereen er al”, lacht Franca. “Ik kreeg in de ochtend al appjes van mensen dat ze al gedoucht en aangekleed waren.” Het is niet zo gek dat de deelnemers bloednerveus waren. “Sommigen hadden nog nooit een date gehad. Nu zouden ze eindelijk kunnen meepraten met de rest, zeiden ze. Het betekent zoveel voor ze.”

Kaartjes

Om de deelnemers een beetje op weg te helpen tijdens de date, hebben Franca en Steffie kaartjes met vragen op de tafel gelegd. De kaartjes op deze vragen zijn helemaal persoonlijk en zijn afgestemd op gemeenschappelijke hobby’s van de twee daters. “Als dat bijvoorbeeld voetbal was, zetten we vragen over voetbal op de kaartjes. Zodat het voor sommigen wat makkelijker verliep.”

Roze wolk

Waar de afspraakjes in First Dates nogal eens moeizaam verlopen, bleken de dates bij Uniek & Romantiek een groot succes. “Aan het eind van de avond zaten veel mensen op een roze wolk”, vertelt Franca trots. “De helft heeft aangegeven een vervolgdate te willen. Vier mensen hebben er zelfs al een tweede afspraakje op zitten.” Ook haar zoon Jeroen heeft de avond van zijn leven gehad. “Zaterdag had hij een date met Mascha. Nou, de vonken sprongen ervan af.” Inmiddels hebben de twee al een tweede date gehad. Ze gingen samen naar de dierentuin. “Jeroen heeft volop vlinders in zijn buik”, vertelt zijn moeder.

Vervolg

Door het daverende succes van de eerste avond van Uniek & Romantiek, zijn Franca en Steffie al bezig met een vervolg. Het liefst willen zij dit maandelijks blijven doen in de hoop voor iedereen een match te vinden. Ze roept dan ook iedereen met een beperking op zich aan te melden. “Vooral vrouwen kunnen we goed gebruiken, want die zijn flink in de minderheid.”

Bekijk hieronder wat mooie beelden van de dates:

Lees ook: Deze jongen met het syndroom van down heeft een waanzinnige broer

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels