Franse ‘coronapas’ is vanaf vandaag verplicht

Vakantiegangers opgelet!

Wil je in Frankrijk naar een evenement, bioscoop, pretpark of een culturele instelling? Dan moet je vanaf vandaag een coronapas kunnen laten zien om aan te tonen dat je volledig bent ingeënt tegen het coronavirus, dat je negatief bent getest of recent bent hersteld van een besmetting. Deze pass sanitaire is vanaf augustus ook verplicht in cafés, restaurants en sommige winkelcentra. 

CoronaCheck-app

Deze maatregel geldt ook voor Nederlandse toeristen. Volgens de ANWB kunnen Nederlanders de CoronaCheck-app gebruiken om in Frankrijk aan te tonen dat ze geen gezondheidsrisico vormen. Die app genereert een internationale QR-code waarmee te zien is dat je volledig ingeënt of negatief getest bent. Nederlandse reizigers kunnen ook het gele vaccinatieboekje gebruiken.

Verzet tegen coronapas

Er is veel verzet tegen de Franse coronapas. Hoewel uit een recente peiling blijkt dat 62 procent van de Fransen de maatregel steunen, gingen er afgelopen zaterdag zo’n 114.000 Fransen de straat op om tegen de pass sanitaire en de vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel te demonstreren. Hierop besloot de Franse regering de coronamaatregelen iets te versoepelen. Zo is de coronapas straks niet nodig om toegang te krijgen tot winkelcentra met een omvang van minder dan 20.000 vierkante meter.

Lees ook: André Rieu hekelt vakantie Willem-Alexander en Máxima

Bron: NRC, NOS | Beeld: Unsplash, The Paris Photographer