Opgepast: veel fraude bij online verkoop fitnessartikelen en elektronica

Er komen steeds meer meldingen over internetoplichters 

Wil jij thuis fit blijven? Let dan vooral op bij de aankoop van fitnessartikelen op het internet. De laatste paar maanden is politie overspoeld met meldingen van online fraude. Eerder werd er al veel gesjoemeld met hygiëne-artikelen zoals handgels en mondkapjes, maar nu zijn voornamelijk fitnessartikelen en elektronica aan de beurt. Het betreft niet alleen aankopen op Marktplaats, ook sommige webshops blijken vals te zijn.

Meer aangiften

Volgens het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) is er een grote stijging te zien aan het aantal oplichtingen met fitnessartikelen en elektronica. Volgens het AD heeft de politie sinds april al bijna 800 meldingen gehad over fraude bij de aankoop van deze soorten artikelen. En dit is waarschijnlijk niet eens het werkelijke aantal, aangezien niet iedereen die opgelicht wordt daarvan ook aangifte doet.

Valse webshops

“Er is sprake van een explosieve toename van dit soort fraude” vertelt Gijs van der Linden van het LMIO. Nu de sportscholen nog gesloten zijn en mensen tijd hebben om in beweging te zijn, besluiten veel Nederlanders fitnessartikelen voor thuis aan te schaffen. Let echter goed op als je halters, fitnesselastieken of apparaten zoals loopbanden in je online winkelmandje doet. Niet alle webshops zijn namelijk even betrouwbaar. Er zijn enkele valse webshops te vinden die échte webshops proberen te imiteren.

Veilig online winkelen

De politie is hard op zoek naar de mensen achter de valse webshops, maar ook zelf kun je in de gaten houden of je te maken hebt met een betrouwbare onderneming. Op politie.nl kun je vinden of de webshop op een lijst van verdachten staat. Ook kun je het beste even googelen naar beoordelingen van de website, daar is meestal te vinden of andere klanten tevreden zijn. Keurmerken of positieve beoordelingen op de website zelf beteken helaas niet meteen dat de webshop helemaal veilig is. Deze kunnen ook door de oplichter zijn verzonnen. Wees dus kritisch voordat je koopt.

Lees ook: Werken in je pyjama vanuit huis? Deze (psychische) gevolgen kan het hebben

Bron: AD | Beeld: Unsplash