De gaskraan in Groningen gaat dit jaar tóch verder open

gaskraan

Er is bijna dubbel zoveel gas nodig als eerst gedacht

Slecht nieuws voor inwoners van Groningen: de gaskraan gaat dit jaar toch verder open dan gepland. Er zou dit najaar 3,9 miljard kuub gas uit de bodem worden gehaald, maar het kabinet is nu van plan dit bijna te verdubbelen naar 7,6 miljard kuub. Volgens het ministerie van Economische Zaken moet er dit jaar meer gas uit Groningenveld worden gewonnen, omdat Duitsland meer gas nodig heeft en de stikstoffabriek in Zuidbroek later klaar is dan verwacht. 

Gaskraan toch verder open

Werd de gaskraan in Groningen eerder nog dichtgedraaid, draait het kabinet hem dit jaar weer een stukje verder open. Als de temperaturen gemiddeld blijven, haalt de NAM komend jaar 7,6 miljard kuub gas uit de Groningse bodem, in plaats van de geplande 3,9 miljard kuub. Deze hoeveelheid is nog niet helemaal definitief. Het kabinet zal voor 1 april bepalen hoeveel gas er definitief nodig is uit het Groningenveld.

Duitsland heeft meer gas nodig

Dat er meer gas uit de Groningse bodem gewonnen moet worden, heeft twee oorzaken. De eerste daarvan heeft te maken met een groeiende gasvraag vanuit Duitsland. Duitsland heeft namelijk meer gas nodig om in zijn energiebehoefte te voorzien, doordat energiebesparende maatregelen daar minder effectief zijn dan verwacht. Aangezien Nederland een langjarig contract met Duitsland heeft om gas voor Duitse huishoudens te leveren, moet de gaskraan in Groningen nu verder opengedraaid worden.

Stikstoffabriek nog niet klaar

De andere oorzaak voor de verhoogde gaswinning is de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek. Afgelopen november maakte demissionair minister Blok van Economische Zaken al bekend dat er meer Gronings gas nodig is vanwege de vertraging in de bouw van deze fabriek. De stikstoffabriek zou in april klaar zijn, maar dat gaat mede door de coronacrisis niet lukken. De stikstoffabriek moet buitenlands gas omzetten naar de kwaliteit van het Groningengas (laagcalorisch).

Aardbevingen

Blok hoopt dat het uiteindelijk niet nodig zal zijn om extra gas uit de Groningse bodem te winnen. Hij heeft zijn Duitse collega’s dan ook gevraagd zelf alle mogelijke maatregelen te nemen. In de tussentijd laat hij ingenieursbureau TNO aanvullend onderzoek doen naar de risico’s op aardbevingen. “We zijn aan het kijken welk effect dit heeft op de veiligheid. Er is eerder berekend door TNO dat 7,5 miljard kubieke meter gas winnen weinig tot geen effect heeft. Toch hebben we op basis van deze nieuwe cijfers om aanvullende berekeningen gevraagd. Vervolgens vragen we het Staatstoezicht op de Mijnen om extra advies en op basis daarvan wordt het definitieve gasbesluit vastgesteld, voor 1 april”, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Kamerleden zijn woedend

Het verder openen van de gaskraan maakt niet alleen veel los onder Groningers, maar ook in de Tweede Kamer. Veel linkse partijen zijn woedend op het plan van het kabinet om bijna twee keer zoveel gas te winnen. Volgens SP-leider Lilian Marijnissen is het wel duidelijk waarom veel burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn. “Omdat die overheid en politici niet aan hun kant staan. Omdat die overheid onbetrouwbaar is. Omdat die overheid steeds valse beloftes doet.” Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt het besluit van het kabinet onbegrijpelijk: “Hoe is dit mogelijk? De ellende in Groningen is enorm.” Hij noemt het besluit dan ook ‘onacceptabel’.

Loze beloftes

“Hoeveel weken oud is ‘omzien naar elkaar’ ook alweer?”, schrijft GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger in verwijzing naar de titel van het onlangs gepresenteerde akkoord van de nieuwe coalitie. Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het besluit ‘een nare tegenvaller’. Het valt hem op dat de brief van het kabinet ‘niet eens over gevolgen voor Groningen, schade, etc.’ gaat. Ook vanuit D66 wordt er verbaasd gereageerd op het besluit van het kabinet. Raoul Boucke geeft aan het ‘heel pijnlijk voor de Groningers’ te vinden. “Te vaak zijn beloftes niet nagekomen. Het kabinet moet er alles aan doen om te voorkomen dat meer gaswinning in Groningen nodig is”, zegt hij. Zo oppert hij bijvoorbeeld het importeren van stikstof om gas uit het buitenland om te zetten naar gas dat huishoudens kunnen gebruiken.

Lees ook: Feit of fabel: helpt appelazijn drinken bij het afvallen?

Bron: NOS, RTL Nieuws, Trouw | Beeld: iStock, SanderStock