Gasprijzen door het dak door langer dichtblijven Russische pijplijn

gasprijzen

De gasprijzen schoten vanochtend met 31 procent de lucht in

De spanningen met Rusland zorgen al maandenlang voor hoge gasprijzen. Vanmorgen gingen deze na een lichte daling opnieuw door het dak. De oorzaak? De aankondiging dat Russische gaslijn Nord Stream 1 voorlopig dichtblijft.

Gasprijzen de lucht in

De belangrijke gasleiding Nord Stream 1 blijft langer dicht. Dit kondigde Rusland afgelopen vrijdag aan. Zij lieten hierbij weten dat het om onderhoud zou gaan, maar onder meer Duitsland claimt dat Rusland de pijpleiding inzet voor politieke doeleinden.

Vrijdag sloot de koers op 214 euro per megawattuur, en vanmorgen liep de prijs weer op richting de 280 euro. Dit is nog wel minder dan de absolute recordhoogte die enkele weken terug bereikt werd. Toen stonden de prijzen op zo’n 346 euro per megawattuur. Ter vergelijking: een jaar terug ging het om prijzen van minder dan 30 euro per megawattuur.

Onderhoud

De Nord Stream 1 ging afgelopen woensdag al even dicht. Het idee was dat er een onderhoudsbeurt van drie dagen op het programma stond. Rusland claimt nu dat er tijdens het onderhoud extra problemen ontdekt zijn, en hierom moet de leiding langer dicht. Zo kunnen zij ook deze problemen verhelpen. Er is echter nog geen duidelijkheid over de duur van dit extra onderhoud.

Flinke impact

Steeds meer Nederlanders krijgen betalingsproblemen vanwege de hoge prijzen van gas en (met gas opgewekt) elektriciteit. Het Centraal Planbureau (CPB) vreest dat er veel huishoudens onder de armoedegrens zullen komen door de hoge energieprijzen. Zij gaan uit van zo’n 350.000 mensen.

Ook elders in Europa hebben de lagere inkomens het zwaar. Zo moeten veel Britten door de stijgende prijzen kiezen tussen ‘heating or eating‘.

Lees ook: Opnieuw recordhoogte gasprijs: droogte zorgt voor verdere stijging

Bron: NU.nl | Beeld: ProShots