Gasunie zet stappen om Nederland minder afhankelijk te maken van Russisch gas

gasunie

Verschillende samenwerkingen met Rusland worden opgeschort

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft ook gevolgen voor Nederland, onder meer vanwege het gas dat wij van de Russen krijgen. Daarom gaat Gasunie nu stappen zetten om ervoor te zorgen dat ons land minder afhankelijk wordt van Russisch gas. 

Belangrijke leverancier

De Russische invasies in Oekraïne hebben het staatsbedrijf ertoe doen besluiten om stappen te zetten. Gasunie gaat nu kijken hoe het meer vloeibaar aardgas (Ing) kan importeren. Dat heeft de beheerder van de infrastructuur voor gas in Nederland en Duitsland vandaag bekendgemaakt. Rusland is voor ons land een belangrijke leverancier van gas, maar er zijn grote twijfels over de betrouwbaarheid van het land als energieleverancier.

Gasunie gaat daarom kijken of ons land meer vloeibaar aardgas kan importeren uit een ander land. Hoe de importcapaciteit precies wordt vergroot, is nog onbekend. Naar verwachting moet daar dit jaar nog duidelijkheid over komen.

Duitse terminals

Duitsland maakte gisteren al plannen bekend om twee nieuwe terminals voor de opslag van Ing te bouwen. Deze komen in Wilhelmshaven en Brunsbüttel te staan. Bij de bouw van laatstgenoemde plaats is Gasunie ook betrokken. Ze hopen dit jaar nog te kunnen beginnen met de bouw van de nieuwe terminals. In Brunsbüttel moet tevens ruimte komen voor de opslag van waterstof.

Samenwerkingen gestopt

Er wordt dus volop gekeken naar nieuwe mogelijkheden om aan gas te komen. Daarnaast is het bedrijf ook op andere manieren betrokken bij Rusland, namelijk door diverse samenwerkingen – waar nu ook een einde aan komt. Gasunie-topman Han Fennema zit namelijk in de aandeelhouderscommissie van Nord Stream, een gaspijplijnproject tussen Rusland en Duitsland. Fennema heeft nu aangegeven dat hij zijn werkzaamheden in die commissie opschort. Ook stopt Gasunie met wetenschappelijke samenwerkingen en het delen van kennis met de Russen.

Lees ook: Wat betekent de Russische inval in Oekraïne voor Nederland?

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels